Loading

вторник, 1 юли 2014 г.

Приказка за една предизвестена криза.

 Дали има криза, или няма криза?
Въпрос с повишена трудност.
Едрият капитал пое по пътя на преразпределението. Това се случва точно по сценарии известен ни от близкото минало - масовият фалит на банки. Разликата е само в начина и собствеността. Докато през 97 година спестяванията на българина бяха приватизирани с цел присвояване от определени кръгове някои от тях пак тясно свързани с политиците, то сега този капитал се преразпределя между самите политически кръгове тясно свързани с подставените лица наречени олигарси. Всъщност в България големите пари и бизнес никога не са били собственост на медийно тиражираните лица като техни собственици.
Както добре е известно всеки едни от тях има дялово участие при останалите, а ако не, то претендира за такова.
Естествено всичко е ПРОДУКТ. Дали вътрешен или външен няма значение.
Първите сигнали за задаващата се криза, или по точно основите постави управлението на ГЕРБ, влизайки в политиката убедително и с претенции за част от баницата, разбивайки съществуващото статукво и мирно съжителство на политическите и финансови кръгове.
Сега се сещам за прословутата "пица" на Дянков. Да, тя беше доста постна, но нали никой не си въобразяваше, че ще бъде такава за управляващите?
"Сушинката за  старшинката" настъпи с кредитирането на част от банковият сектор в началото на кризата с цел гарантиране на финансовата му стабилност. Естествено парите отидоха в централните офиси, "майки" на чуждестранните банки. Това им осигури ликвидност от пазари като нашият. Думи на служител от "Дойче Банк" - Ако нямахме офиси в страни като вашата, не можем да си позволим да изплатим даже и 700 евро на клиент. Просто ги нямаме в наличност. Пазари като вашият успяват да ни закрепят.
По този начин зейна дупка в бюджета и естествено нашата помощ ни вкара в една изкуствена криза, а по късно и в заем към "Световната Банка". Не знам дали Дянков някога е бил финансов гений, но разбрах, че беше зъл финансов гений. Някакси не мога да повярвам, че когато цените на жилищата и имотите падат заради спукания имотен балон, можеш да декларираш милиони от наем на къщата си в Америка.
Какъв пост трябва да заемаш за да ти осигури заплата, с която да можеш да купиш къща, която да ти докара наем от няколко милиона?
За мен това си беше чист хонорар от "Световната Банка" за добре свършената работа - заем от нея и пряка зависимост от САЩ. Има едно определение "предсрочно изискуем заем", когато рейтинговите агенции Moodys Investors Service, Standard & Poor's и Fitch Ratings решат да понижат рейтинг, съответно е сигнал за риск, а с този инструмент влиянието върху взетите решения и политиката на дадената страна е неизбежно. Не случайно свалиха рейтинга ни точно в разгара на дебата с "Южен Поток".
Но да се върна на размишленията си за кризата.
Докато хората псуваха Дянков, особено дребният бизнес (защото среден такъв няма), почти не забелязахме силовото късане на финансов и дялов ресурс от Бойко Борисов.
Внезапно започнаха показни акции срещу бизнесмени, бизнеса им и техни роднини. Цели семейства бяха арестувани по обвинения за организирана престъпна група с цел укриване и източване да ДДС. Хората си помислиха, че "дойде видов ден" за тея мръсници и изедници на труда ни, но не би. Просто това беше брилянтен пиар ход на Борисов. Докато на гладният народ му предоставяха зрелища всеки ден от екрана и медиите, а той в полунесвяст гледа и се чуди, ахка и въздиша по отдавна липсващата силна ръка, която ще оправи и въздаде справедливост, Борисов в качеството си на премиер започна силово да канализира нерегламентираните финансови потоци към себе си. "Ако не си с мен, значи си мой враг", така някои с влияние в захарния бизнес, го загуби, така някои с влияние в пазара с цитруси и зеленчуци го загуби, че и хладилните складове му изгоряха и съответно отворената ниша веднага е заета от хора свързани с Бойко Борисов. Но имаше моменти и на разкаяние - не можем да се разплатим с фирмите в срок, но ако направят 10%  отстъпка от исканията си ще се разплатим първо с тях.
Да, но не!
Освен тези 10% за да получат парите до ден-два е искано още 30%, иначе всичко е в близки обозрими срокове, а фирма с изчерпан ресурс и поставена на колене пред фалит, трудно ще откаже.
Така и фирмите пряко свързани с бившата тройна коалиция станаха зависими от ГЕРБ.
През това време парите заделени по проекти седят някъде на една МАЛКА лихва в една банка.
Случаен ли е слухът за 3 милиарда лични средства на Бойко Борисов?
Не мисля. В пространството се заговори за катарски инвестиции.
"Катарската страна е проявила интерес към инвестиционни проекти в България в сферата на инфраструктурата, недвижимите имоти, земеделието, хранително-вкусовата промишленост и туризма"
"В рамките на срещата бе договорено още между България и Катар да започнат преговори за сключване на споразумение за създаване на съвместен инвестиционен фонд за малките и средните предприятия в България, с участието на катарската страна."
standartnews.com
Но за да има такъв фонд трябва да има и доверена банка, особено след слуха, че всъщност голяма част от катарските пари ще бъдат личните авоари на Бойко Борисов. И не е нужно държавата да гарантира фонда, той лично е гарантиран от премиера със средства. Може би е случайност, че " 200 млн. долара депозира Катар в Българската народна банка (БНБ) в знак на добра воля и желание за инвестиции в страната ни."
Аз не разбирам много от висш политически пилотаж, но разбирам от едно - когато някой дава пари винаги очаква нещо в замяна, или по-точно от тези 200 млн. затворени в банка да има някаква изгода.
За сега темата с Катар е във фризера, но какво става с тези пари?
Трупат лихви. Катарският бизнес не се издържа и просперира от лихви, но Българският е склонен на това. Ние сме си вложители, но не и бизнесмени в по-голямата си част.
Въпросът остава отворен- На Кой са тези пари?
Но да се върнем на инвестииците и нуждата от банка. Единствено Цветелина Бориславова можеше да отговори на изискването, за доверен банкер обаче близката и връзка с министър председателя опорочава идеята и има реален риск управлението и образа на ГЕРБ като 'чисто и прозрачно' да бъде силно нарушен. Което ме навежда на мисълта за прословутата реставрация на паметника на "Цар Освободител".
Изведнъж така от нищото руската фондация "Поколение" дари 1,2 млн. лева за реставрацията на паметника. Друга е темата, че истинската стойност  е максимум 700 000 лв. (да приемем всички най раздути цени и т.н.), остатъка е "дарение под масата", или казано комисионна към отпускащите и одобряващите проекта.
До тук добре, но аз никъде не намерих подробна информация за движението на парите. Силно се съмнявам, че са донесени в куфарче, особено след като за президент на фондацията е милиардерът от партията на Путин - Андрей Скоч.
Сещам се за една банка, която е пряко свързвана с руски и  сирийски капитали - КТБ.
Това е банката, която обслужва сивият и черният сектор на икономиката. Там никога не се задават излишни въпроси, както би станало в други банки. За това руският бизнес обича да работи с такъв тип институции. Особено ако и в такава банка е насочен целият държавен ресурс. Всички пари минаващи през нея ще бъдат с гарантирано чист произход и така потеглят на Запад за инвестиране. Така може да се отговори дали сме троянският кон на Русия в ЕС. Според мен - ДА!
Но ако се върнем на темата - нещото, което е трън в очите на Борисов е липсата на банка или поне дял от нея.
КТБ отговаря на всички изисквания за идеална цел.
Огромни нарушения и необосновано рискови кредити, капитали с неясен произход, висок процент на държавни капиталови вложения. Просто апетитна хапка за едни поне 10% / 20%, а може би и пълен дял с участие в управлението.
И така сблъсъка на Бойко Борисов с Цветан Василев е неизбежен. Единият силов рекетьор, другият финансов. Какво имам в предвид - докато единият чрез лостовете на властта и по точно МВР и ДАНС съсипва и превзема бизнес територии, другият чрез ниска оценка на ипотеката (обикновено 20% от реалната стойност), високи лихвени проценти (30% / 40%) те вкарва в невъзможност за покриване на заема и като основен кредитор взима бизнеса ти, та даже и дрехите от гърба ти, е както се казва - конфортът да не доказваш доходи, произход на парите и всички тези дреболии изисквани от нормалната банковата система, си има своята цена.
Спомням си времето, когато някой от застрахователните шефове се скара с друг - винаги имаше труп, че даже и по-два в отговор.
Така стана и сега.
Много хора за пореден видяха и повярваха, че Бойко Борисов е ръката на отдавна чаканото правосъдие приемайки закон за държавните пари.
Така му се пада на тоя облагодетелстван олигарх - Василев !
Но не разбраха, че заради алчността си страната върви към фалит. Да.
Изтегляйки всички средства от държавният бюджет и оставяйки 20% само от тях КТБ тръгва сигурно към несъстоятелност. Просто заради начина на управление в трезора няма достатъчно пари в наличност. Да не забравим и енергетиката - 90% парите също са в КТБ.
От октомври 2013г. банката е в затруднено финансово състояние, което най-пазената тайна до сега. Май някъде там беше приет закона за държавните пари.
Но тези действия струваха на Бойко Борисов властта.
Режисурата на протестите срещу монополите е много точно подбрана - високите януарски сметки за ток. 
След като постави бизнеса на колене и настъпи големите хранителни вериги в името на народа, дойде ред и на енергийните дружества. Но благодарение на тяхното лумпенско поведение, продиктувано от приватизационните договори гарантиращи 13-15% възвръщаемост и подписани от кабинета на Костов, съвсем леко трябваше гневът да бъде насочен към властта, която декларира силна ръка за справянето с монополите, но в предвид оставените договори и договорки от миналите правителства не можа да оправдае популисткият си ход. Така протестите не без участието на  Делян Пеевски придоби кървав оттенък.
Кой е Пеевски?
Продукт на Ахмед Доган, създаден за главен диригент-бушон на скритите инвестиции в енергетиката и  най-вече медиите. ДПС винаги е имало нужда от собствено медийно пространство за да развява картата на етническото разделение и напрежение за стягане на редиците преди избори. 
Но всъщност Пеевски е тясно обвързан и с Цветан Василев чрез множество големи кредити. и този дух на разбирателство и разбиране как да не помогнеш с едно рамо на любимият си банкер, особено след като отпуска сладки кредити и не пита за връщане.
Така с няколко платени футболни лумпена, малко свинска кръв и боя, а и не без участието на също така няколко добре платени фена на Американски фондации "Соросоиди", кървавият и ожесточен оттенък принуди Бойко Борисов да подаде оставката на кабинета. 
Дните до назначаването на новото правителство са еднообразно скучни - носят ти кашони с документи, а ти само слагаш в машината за рязане, рязане с доказателства за присвояване, присвояване.......
Нищо чудно, че нито едно правителство не може да докаже, нарушенията при предишното освен в косвени обвинения. Просто никой не оставя доказателства след себе си в министерствата, а служителите мълчат заради политическата чистка.
Даже имаше и куриозни изказвания от сорта - ми не знаем колко пари има и колко за какво са изхарчени! Май беше за здравната касата - ми как ще знаете, то като нарежат всички документи ходи проверявай и давай отчети. Но само ПОДОЗИРАМЕ огромни  злоупотреби и нарушения.
И каквото беше направено от ГЕРБ, остана постфактум и занапред. Приетите закони решения останаха, заради желанието на новите управляващи в лицето на Местан И Станишев да ограничат пораженията направени от Борисов с подкрепата на Цветанов и Цецка Цачева.
За да си осигурят кворум за излъчване на правителство им трябваше подкрепата на Сидеров - човека "Атака". Така се стигна до златният пръст натиснал копчето - това им струваше според обществената тайна някъде средно между спряганите суми не по-малко от 23 млн. лева.
Доста скъпо и зависимо правителство съставено от политически послушни на коалицията БСП, ДПС и отчасти шизофренично неустойчивата АТАКА, лумпеии с официален глава наречен президент добър послушко и лоялен към ГЕРБ.
Така едната грешка води до следващата - назначаването на Пеевски за председател на ДАНС.
Защо и какво е трябвало да свърши там и до сега ми е загадка, но само знам, че докато имаше масови протести в столицата и по-големите градове на страната с въпроса "Кой предложи Пеевски?", ДПС според сделката с БСП взеха всички ключови министерства опериращи с еврофондовете и започна голямото цедене на хазната.
Къде най-малко може да бъде засечено нарушение в отпускането на еврофондове?
В рекламата! Това е услуга, при която няма единно ценообразуване, може да бъде възложено на определени свързани фирми да изготвят рекламата и обслужват отпусканите пари, а те да отиват регулярно към "наши" медии и не наши с цел поставянето им във финансова и политическа зависимост. Като знаем, че голяма част от разпространението, вестниците, списанията и една две телевизии са от империята на Пеевски, е.......
Останалите си кротуват заради парите от реклама, а през това време Европа ни е наложила неофициално мониторинг на членството ни в съюза.
Така стигнахме от неправилното управление до широко отразения развод между Цветан Василев и Делян Пеевски. Сладко, когато ти дават необезпечени кредити, но неприятно е, когато си ги поискат. " Ти кога ще ми върнеш 18 млн. ? - Защо да ти ги връщам?! Политическият чадър си има цена! " Но някои спрягат още по- големи суми. Нищо чудно, при положение, че само на Митко Събев, КТБ се отпуснало 100 млн. евро кредитна линия -за да ги загуби играейки на фондовите пазари.
Но докато схемата при "Петрол" работи - дълг срещу бизнес, то при Пеевски няма как. Зад него стои цялата политическа мощ на ДПС с богат икономически инструментариум, който може да съсипе и без това кухата банка КТБ. Както и стана. Невърнатите кредити от определени финансови и политически кръгове, изтеглянето на финансов ресурс от фирми свързани с Пеевски плюс Държавните Енергийни дружества контролирани от ДПС и частните от Ахмед Доган доведе банката до финансов колапс. Но ако някой си мисли, че Цветан Василев ще плаща, дълбоко се лъже. Вкарвайки надзорници в КТБ гущера си скъса опашката. Отдавна придобитите дружества и фирми срещу отпуснати заеми не са свързани пряко с банката или кредитите им са отписани и заличени, а на Пеевски ако надзорниците от БНБ решат, че кредита е рисков, може да го изискат предсрочно.... и няма мърдане.
Та така...... За сега Василев води срещу Бойко и Пеевски!
Но върха е одобрения заем от 3,3 мрд. помощ за банковия сектор.
Точно това ме провокира да се замисля, защо ако банковият сектор е толкова стабилен както се тръби напоследък, ще има нужда от кредитиране?
Това е малко като на здрав пациент да му предписваш лекарствена терапия. Може и да има нужда от нея, ама може и не напълно?!
Защото в имейлите изпратени до клиенти на ПИБ може би не случайно се споменават като следващи - ЦКБ и АСЕТ. Първата е собственост на групировката "ТИМ", а за втората спрягат собственици да са Маргините, но напследък  Младен Михалев - Маджо и Румен Николов - Пашата. А странното, е че ден преди да започне атаката срещу ПИБ на пенсионери със сметки в нея са се обаждали от ЮроБанк с предложение да си ги преместят?!
Изниква въпроса от къде в Пощенска банка знаят, състоянието на ПИБ ще бъде влошено? И защо комисията по финансов надзор мълчи за сделките с акции на банката при положение, че двата бушона от финансова къща "Глобал  Маркет" са направили атака със спекулативна цел?! Защото законът за фондовите пазари позволява комисията да спре и анулира всички сделки и търговията със ценни книжа, облигации и акции при определени условия породени от престъпна дейност! 
Но освен разликите в начините на съсипване двете баки КТБ и ПИБ, има и една малка, но съществена прилика - и двете оперират с държавни средства.
И ако се върнем на 3,3 мдр. лева помощ какво може да се окаже?
Хазната няма пари, което води до невъзможност двете банки да оперират с капитал защото основата им е държавна. А данъкоплатците ще платят за липсващите пари и дългове на държавните предприятия от енергийният сектор - БЕХ и НЕК - приблизително толкова са им дълговете, заложени в договорите към електроразпределителните дружества и зелената енергия. Така всички натрупани грешки от всички правителства ще бъдат най-учтиво заличени от същите тези гласоподаватели, които наивно чакаха хад 20 години да дойде следващият на власт и да ги оправи. Е... оказа, се че всички, които са били на власт са ни оправяли, ама ние така и не разбрахме. 
Фригидност. Но тя не е порок, а заболяване. А само бедната нация е болна. 
Аз силно вярвам и знам, че банковата система е стабилна както казвате господа управляващи, но все пак ме е страх да не загубя и тези пари дето имам, че без тях съм на никъде!
так ни управляват и оправят, ние така все така ги лъжем, че всенародната любов е вечна.
п.с. Художествена измислица по обществено достъпни слухове, митове и легенди.Публикуване на коментар

Удари една телеграма

Популярни публикации