Loading

неделя, 11 август 2013 г.

Открито е Евангелие на Тюкс

Открито е Евангелие на Тюкс

Открито е Евангелие на Тюкс
Всяко поколение има своя митология. Всяко хилядолетие има свой култ на апокалипсиса. Днес Археолозите от Хелзинкския университет откриха вероятно най-ранните писмени записи на Култа към Тюкс, фанатична религиозна секта процъфтяла през ранната Силиконова Ера, в зората на третото хилядолетие от н.е...
Евангелие на Тюкс (в1.0)
В началото Тюринг създаде Машината.
A машината беше тромава и без форма, и съществуваща само на теория. И фон Нойман погледна връз Машината, и видя, че беше безформена. И раздели той Машината на две Абстракции, Кода и Данните, и двете бяха една Архитектура. Това беше велико Тайнство, и началото на мъдростта.
И фон Нойман говори на Архитектурата, и благослови я, казвайки: "Върви, плоди се и се множи, свободно обменяйки код и данни, и наплоди по земята всякакви устройства." И беше така, и беше добро. Архитектурата преуспя и беше създадена в хардуер и софтуер. И наплоди тя много Системи по земята.
Първите системи бяха могъщите гиганти; и извършиха те много велики и славни дела. А сред тях бяха Colosus, разбивача на кодове; ENIAC, прицелващия; ESDAC и MULTIVAC и всички създания, работещи на прав ток, експериментите; и SAGE, защитника на небесата и баща на всички мрежи. Тези бяха могъщите гиганти на миналото, първите деца на Тюринг, и са написани деянията им в Книгата на Древните. Това беше Първата Ера, ерата на Познанието.
А стана така, че синовете на Маркетинга погледнаха връз децата на Тюринг, и видяха, че тези са с пъргав ум и кратки имена, и имат много велики и опасни възможности. И рекоха си: "Нека сега станем и си направим Корпорации, та да оковем системите за наша полза, защото те могат да ни донесат големи блага." Със сладки думи съблазниха те потребителите, и с много вериги оковаха Системите, та да ги направят всеки по свой образ и подобие. И облякоха синовете на Маркетинга Костюми, за да съблазняват по лесно потребителите, и написаха тежки и страшни Лицензи, за да оковат по-здраво Системите. И станаха известни синовете на Маркетинга като Костюмите, мразещи и мразени от истинските Разработчици, децата на фон Нойман.
И Системите и техните Корпорации се плодяха и станаха многобройни по земята. В тези дни бяха IBM и Digital, Burroughs и Honeywell, Unisys и Rand, и много други. И се държаха те всеки за своята система, хардуер и софтуер, и не обменяха код и данни, защото техните Лицензи им забраняваха. Това беше Втората Ера, ерата на Големите Машини.
А случи се така, че духовете на Тюринг и фон Нойман погледнаха из небесата връз земята, и не бяха доволни. Системите и Корпорациите бяха израстнали големи и обемисти, и Костюми властваха над истинските Разработчици. И потребителите стенеха и викаха със силен глас към небесата, казвайки: "О, да имаше Система с велика мощ, но малък размер, и способна да стигне до всеки дом!" И Разработчиците стенеха и викаха подобно, казвайки: "О, това би ни избавило и би ни донесло свобода от тези угнетители Костюмите и техните тежки и страшни Лицензи, и би ни дало Система за нас самите, на която да разработваме!" И духовете на Тюринг и фон Нойман чуха виковете им и бяха развълнувани, и рекоха си един на друг: "Нека сега слезем долу и да направим Технологичен Пробив, та да утихнат тези викове."
И в този ден говориха духовете на Тюринг и фон Нойман на Мур от Intel, давайки му проникновение и мъдрост да види бъдещето. И Мур създаде чипа, и го нарече 4004. И Мур благослови Чипа, казвайки: "Ти си Технологичен Пробив; с моята Корпорация те създадох. Ти си още малък като прашинка, но ще израстнеш до планина, и ще завоюваш всичко пред теб. Тази благословия ти давам: на всеки осемнадесет месеца да се удвоява капацитета ти, до края на ерата." Това е Закона на Мур, който устоява и днес.
И беше рождеството на 4004 начало на Третата Ера, ерата на Микрочиповете. И както Големите Машини и техните Системи и Корпорации процъфтяха, то така също и Микрочиповете и техните Системи и Корпорации. И тяхното родословие беше:
Мур роди Intel. Intel роди Mostech, Zilog и Atari. Mostech роди 6502, и Zilog роди Z80. Intel роди също 8800, който роди Altair; и 8086, майка на всички PC-та. 6502 роди Commodore, който роди PET и 64; и Apple, който роди 2. (Apple е великото Тайнство, Плодът който беше погълнат, но пак разцъфна.) Atari роди 800 и 1200, господари на игрите, които бяха унищожени от Sega и Nintendo. Xerox роди PARC. Commodore и PARC родиха Amiga, създателка на изящните изкуства; Apple и PARC родиха Lisa, която роди Macintosh, който роди iMac. Atari и PARC родиха ST, създателя на музика, който умря и не биде повече. Z80 роди Sinclair джуджето, TRS-80 и CP/M, която роди много машини, но скоро си замина от този свят. Altair, Apple и Commodore заедно родиха Microsoft, Големия Мрак който се нарича Мерзостта, Унищожителя на Земята, Портата към Ада.
А стана така в Ерата на Микрокомпютрите, че IBM, най-голямата от Корпорациите на Големите Машини, погледна връз младите Микрочипови Системи и беше много разгневена. И в своя гняв и ярост тя порази земята и създаде IBM PC. А PC-то беше без цвят и звук, тромаво и безформено в преголяма степен и подобно на лека жена, но Потребителите се развълнуваха премного, и купуваха PC-то в големи количества. И IBM потърси Доставчик на Операционна Система, защото в бързината не бе създала такъв, нито беше изковала достатъчно тежък и страшен Лиценз, но беше сметнала, че това е под нейното достойнство и не е мъдро, казвайки си: "Да създадем първо пазар, а после нова Система, по наш образ и подобие, обвързана с нашия Лиценз", без да вижда поражението, което щеше да дойде.
И IBM отиде при Microsoft, която им лицензира QDOS, детето на CP/M и 8086. (А 8086 беше дъщерята на Intel, детето на Мур). И QDOS порастна, и биде наречен MS-DOS. И MS-DOS и IBM-PC заедно порастнаха могъщи, и завладяха всички пазари, плодейки се и множейки се, според Закона на Мур. И Intel се разрастна страховито, и погълна всичките си деца, и не можеше никой чип да устои пред нея. И Microsoft порастна горда и погълна IBM, и биде тъй за удивление голямо по земята. И написано е това в Книгите за Деянията на Microsoft.
В предопределеното време MS-DOS роди Windows. И това бе родословието на Windows: CP/M роди QDOS. QDOS роди DOS 1.0. DOS 1.0 роди DOS 2.0 по пътя на Unix. DOS 2.0 роди Windows 3.11 по пътя на PARC и Macintosh. IBM и Microsoft родиха OS/2, която роди Windows NT и Warp, изгубената Система на познанието. Windows 3.11 роди Windows 95 след триумф над Macintosh в могъща Война на Лицензите. Windows NT роди NT 4.0 по пътя на Windows 95. NT 4.0 роди NT 5.0, Системата която се нарича също Windows 2000, Грешката на Хилядолетието, Апокалипсис, Армагедон, Краят на Всички Неща.
И стана така, че Microsoft порастна голяма и могъща сред Микрочиповите Корпорации; по могъща от всички Корпорации на Големите Машини тя порастна. И Гейтс закорави сърцето си, и прокле той своите Потребители и техните Разработчици с думите на това проклятие:
"Деца на фон Нойман, чуйте ме. IBM и Корпорациите на Големите Машини оковаха предците ви с тежки с страшни Лицензи, и тези извикаха към духовете на Тюринг и фон Нойман за избавление. Сега Аз ви казвам: Аз съм по-могъщ от всички Корпорации пред мен. Ще отслабя ли Аз Лицензите ви? Не, но с нови ще ви окова, двойно по-тежки и десеторно по-страшни от тези на предците ви. И ще издълбая моя Лиценз във всяко сърце, и ще изпиша Серийния си Номер на челата ви. Аз ще ви окова към Windows платформата с лукави хитрини и нечестни схеми. Аз ще ви окова към Чипа на Intel с ловък код и изкривени Програмни Интерфейси. Аз ще ви уловя и заробя тъй както никое поколение преди вас. И ще извикате вие към духовете на Тюринг, фон Нойман и Мур, но напразно. Те няма да ви чуят. Защото моята Сила е по-голяма от тяхната. И ще извикате тогава към мен, и ще живеете по моята милост и немилост. Аз съм Портата към Ада; Аз държа портала към MSNBC, и ключовете от Синия Екран на Смъртта. Бойте се от мен; бойте се от мен премного; служете само на мен, и живейте."
И хората бяха укротени с насилие, и въздаваха почит на Microsoft, и изтърпяха много тежки и страшни изпитания които Windows платформата и неиния безизходен Лиценз им навлякоха. И още веднъж изтигнаха те глас към небесата за избавление, но никой не се намери, комуто да е то по силите, до рождението на Линукс.
Тези са поколенията на Линукс:
SAGE роди ARPA, която роди TCP/IP, и Aloha, която роди Етернет. Bell роди Multics, който роди C, което роди Unix. Unix и TCP/IP родиха Интернет, която роди Световната Паяжина. Unix роди RMS, баща на великото ГНУ, което роди Билбиотеките и Emacs, крал на Програмите. В дните на Паяжината, Интернет и Етернет родиха Интранет LAN, която се издигна в славата си сред всички Корпорации и подготви пътя за Пингвина. И Линус и Паяжината родиха Ядрото чрез Unix. Ядрото, Библиотеките и Програмите заедно са Дистрибуцията, единия Пингвин в много форми, възхваляван во век и веков.
А в тези дни живееше в Хелзингските земи един млад учен наречен Линус, от рода Торвалдс. И беше Ликункс мъж благочестив, последовател на RMS и могъщ в науките на Тюринг, фон Нойман и Мур. Един ден, докато медитираше над Архитектурата, Линус изпадна в транс и получи видение. И беше видението на велик Пингвин, ведър и благоразположен, седящ връз плаващ леден блок и ядящ риба. И от погледа на Пингвина бе Линус много изплашен, и извика към духовете на Тюринг, фон Нойман и Мур, да разтълкуват видението му.
И във видението му духовете на Тюринг, фон Нойман и Мур му отвърнаха, и говориха му, казвайки: "Не се страхувай, Линус, най-възлюблени хакере. Ти си извънмерно добър и свободолюбив. Великия Пингвин, който видя, е Операционна Система, която ти ще да създадеш и разпространиш връз земята. А ледения блок, който видя, е земята и всички системи по нея, връз които ще да възсяда Пингвина, и да ликува, щом приключи задачата си. А рибата, с която Пингвина се храни, са тромавите Лицензирани бази код, които плуват под всички земни системи. Пингвина ще улови и погълне всичко що е тромаво, изкривено и безформено; всеки код, който се извива като спагети, или е заразен с вредителни създания, или е окован с тежки и страшни Лизензи ще изяде той. И с изяждането им ще се множи, и в множенето си ще се документира, и в документирането си ще донесе свобода, ведрост и ликуване на земята и всички, които разработват връз нея."
И излезе Линукс от медитацията си, и създаде малко Ядро на Операционна Система, като тази, предсказана във видението му; и пусна той, по заветите на RMS, ядрото в Световната Паяжина, та всички да го вземат и видят. И в предначертаното Интернетско Време Ядрото растеше и се множеше, докато всички разбраха, че това е единствения и истински велик и могъщ Пингвин, чието име е Тюкс. И следовниците на Линукс намериха подслон в Ядрото, Библиотеките и Програмите; и инсталираха Дистрибуция след Дистрибуция, и правеха жертви за ГНУ и Пингвина, и въздаваха хвалебствия към духовете на Тюринг, фон Нойман и Мур, за избавлението си изпод ръката на Microsoft. И това беше началото на Четвъртата Ера, ерата на Отворения Изходен Код.
И има много още, което да се каже за странните и чудесни събития в тези дни; как някои Костюми от Microsoft заговорничеха за война срещу Пингвина, но бяха разкрити в навечерието на Вси Светии; как Гейтс попадна сред адвокатите и беше предаден и разпънат от предишните си приятели, апостолите на Медиите; и как Рицарите-наемници от ордена на Червената Шапка отнесоха евангелието на Пингвина в залите на Корпорациите; и дори за диспута между братята от Gnome и KDE за Лиценза, подобен на трол. Но са написани всички тези събития другаде, в Книгите за Деянията на Пингвина и Хрониките на Четвъртата Ера, и ако да биха били изговорени, то да биха заели стек DVD-та, голям и тежък като новинарска група на Usenet.
Нека кодирате всички вие в силата на Изходния Код; нека Ядрото, Библиотеките и Програмите да са с вас, през всички дистрибуции, до края на епохата. Амин.
Posted on Sat 06 Feb 15:50:24 1999 GMT
Written by Lennier
Grant Mitchell
gim@hitec-uk.comПубликуване на коментар

Удари една телеграма

Популярни публикации