Loading

сряда, 31 юли 2013 г.

Ток ни удари, въглища заваляха, а ние спориме за цената

Сутрин. За събуждане - Канал1 - БНТ.
Постсоциалистическато обзавеждане някак си странно коренспондира със още по неудачните водещи. Сякаш избирани с конкурс под наслов "Помогни на моето момче, че е безработно".
Още в своята сънливост влизам в пряк конфликт с нервната ми система. Добър начин да се събудиш, а кафето? Само за удоволствена притурка към смахнатото ежедневие.
Та по въпроса за нервите. С едно око гледам г-н Тренчев с вид на африкански трапер следящ да не изчезне блатното кокиче как седи и реди сладки приказки и аха да му повярвам ама не ....Ей тези хора ама никак, никак не мога им повярва. Добре, че все пак те си вярват.
От известно време цената на тока почна да удря нечий интереси. Не случайно имаше и обещание повишена стачна готовност от синдикатите, ама нещо ялова закана излезе и сега старият благороден трапер с мил глас ни стряска със есенни протести на миньорите. Нали щяха да са сега? Или нещо преценката се промени?
Не....
За какво иде реч?
Позицията на синдикатите е, че намаляването на цената на тока с орязването на скъпите енергийни мощности ще сведе минното дело до отрицателен финансов минимум, което ще рефлектира върху работещите във бранша. Орязани заплати,придобивки, съкращения  и др.
Може и така да е!
Но защо все пак не с е казва и поне част от истината? Защо се стигна до тук?
Въглищата добивани от мините са възможно най неефекивните като процент количество/енергия. Въпросните въглища все още не са станали такива и са нещо средно между земя и полувъглища. 
Никой не работи с тях освен въпросните "Марици". Останалите внасят Въглища.
Защо трябва да издържаме едно неефективно производство финансово? И защо се насажда противопоставяне едни срещу други- миньори срещу потребители? Защото издръжката на мините се заплаща от потребителите.
Къде бяха "синдикатите" когато се получи пряката зависимост на мините от централите (сега единствен пазар за въпросните въглища). Нали точно вие синдикатите трябва да бдите за сигурността на колективните договори и решенията, които се взимат в пряка връзка с тях?
Как трапера вижда опазването на блатното кокиче в Африка?
Миньорите стачкуват под надслов "Искаме работа и заплати" респективно "Оставете цената на тока", а останалите протестират "Свалете монополите и цените" респективно "Не ни пука за вас, бедни сме заради високите цени".
Но услужливо се донася информацията как няколко хиляди ще останат на улицата без работа.
Е да питам аз къде бяхте синдикатите, когато БДЖ се водеше към фалит, а вие услужливо си мълчахте за далаверите, грешните решения на ръководството, скапаното политическо управление и консумативно се възползвахте от дадените ви привилегии.
Къде бяхте когато най-големият металургичен завод "Кремиковци" се източи и беше доведен до фалит?
Или и тогава пак се възползвахте от финансовите си привилегии, а чак накрая когато ситуацията става необратима излизате и дрънкате несвързано в голословна реч как ще  пометете някой си защото видите ли той бил виновен за всичко лошо. Впрочем както става и сега!Все нещо става като след дъжд качулка.
Започвам да се замислям на кой служите? На работниците или на политиците? Дали пък не си подготвяте доброто отношение на следващата партия на власт към вас? Или така подготвяте терена за нея?
А и ВМЗ"Сопот" пак същият сценарии...
Аха да влезе в несъстоятелност и се сетихте, че има работници, които да защитавате?
Някак си съвпаденията стават забележими и много натрапчиви. Поведението на синдикатите много ми прилича на сцената:
Пациент лежи и от много време на сам и дава признаци на тежко заболяване, което обикновено води до фатален край, но е преодолимо с продължително лечение.
Лекар го наблюдава спокойно и се чуди къде да отиде на почивка с парите от болничният престой на пациента. Нали Здравната каса плаща?!
Пациентът се запътва към отвъдното. Лекарят скача и казва:
- Бързо да го реанимираме, че си заминава.
Доклад:
"Въпреки положените продължителни усилия пациентът почина....."
Та малко и вие така....
С тази разлика, че хората останали на улицата ще оцелеят, ама вие дали?
Защото апокалиптичните картини, които описвате нещо не ги виждам освен намалената членска маса и орязаните привилегии.
Пък нека двата клана воюват и някак си малко се замислям ако сте между тях какво ли би станало?
А ако двата клана са миньорите и потребителите няма страшно. На ваше място други ще дойдат пък може и по-читави да са.
Ама кой съм за да коментирам!?
Все пак съм обикновен потребител, който чинно закъснява с две сметки към енергото щото многото централи се чудя на коя по напред да платя пък и кафявите добавки(не WC) много скъпи.Ама то сигурно е заради цвета...
Публикуване на коментар

Популярни публикации