Loading

сряда, 26 юни 2013 г.

Кой управлява, кой услужливо се донася и кой ще го отнасяГолямата заблуда, в която живее протестът е на път да повтори всички до болка познати сценарий за разцепление, предсрочни избори и Непромяна на статуквото.

Вече 13 ден на протести правителството с подкрепата на втората по сила партия в парламента отказва да подаде оставка. Защо?

Защото реално в България винаги са управлявали олигархичните структури разпределили строго районите и сферите на влияние. Всеки е на ясно, че парите винаги са били определящ фактор в живота ни. Е изключения за политиката не се допускат.

Как?

Това могат да кажат само участниците във въпросните схеми, което ние никога няма да разберем. Няма такава власт, която да има силата и ресурсите да разобличи българският октопод. А тази, която разполага с това няма интерес.

Ето списък със структурите управляващи и решаващи бъдещето ни:

Цветан Василев – шеф на Корпоративна Търговска Банка.

Бивш любимец на Бойко Борисов - партия ГЕРБ.

Всъщност провокациите на февруарските протести все повече се налага логичното мнение, че са платени от Василев. Кратка справка показва, че той и неговите руски партньори VTB Bank закупуват БТК и VIVAKOM за сумата от 617 милиона евро, а Булгатабак за 100 млн. евро.

Но проблемът е друг. Банката на Василев няма реален капитал освен 2 млрд. годишно и неуточнени милиони на депозит и държавни пари. Говори се, че след скандал на Борисов с Василев се появява идеята за нови правила и методика къде и как да се държат в банки парите на държавните компании и министерствата. И тези правила предвиждат най-много 25% от парите на една държавна компания да са в една банка (за суми над 3 млн. лева), а банките да се избират по определени критерии и оферти и т. н.

Това автоматически предполага изпадане в несъстоятелност, или фалит за КТБ. Лошото е, че VTB Bank губи ценен партньор и проводник за легализирането на сирийски и руски тъмни капитали. С две думи пералнята за пари се чупи, а време няма. Сирийският режим бърза да изнесе каквото може, руските олигарси нямат особено избор под диктата на Путин, а не е тайна, че ние сме слабото звено в Европа за настъплението на руските капитали позволяващи разширението им на влияние. И логичният изход от ситуацията е провокация и създаване на напрежение. Естествено това е добре дошло за Борисов. Подава оставка, изчиства имиджа си представяйки се за радетел на народа и жертва на опозиционен заговор, но с мнозинство назначава служебно правителство, което продължава реформите му без негово участие. Не случайно на два пъти споменава заговор за убийство срещу него - руснаците не прощават.И да не забравяме осигурено влизане в парламента с имунитет.

Изборите вкараха Борисов без мнозинство, но пък Коалиция за България си осигуриха такова със златният глас на Атака в лицето на Волен Сидеров, което по слухове им струва 30 млн. лв. (според други 10млн. евро, но при всички случаи не по-малко от 20 млн. лева) и се стигна до скандалното номиниране на Пеевски за шеф на ДАНС. Ход алогичен за избирателите, но за финансовите кръгове удобен вариант за Цеко Минев с цел елиминирането на ТИМ като пряка конкуренция в монополизирането на финансовите сфери на влияние.

Не е тайна, че родената в мутренските времена групировка все още използва старите похвати за разширение на бизнеса си чрез изнудване, рекет (къде легален, къде нелегален), явно и неявно погазване на търговските принципи и закони демонстрирайки сериозна финансова независимост чрез банката си ЦКБ, телевизията OnAir и самолетната си компания България Ер (със сериозни дългове към всички летища в страната). Но явно са си намерили майстора в лицето на Минев и закупуването на 7 хотела от него по черноморието (техният основен район) както веригата Техномаркет и на път да успее скандално да придобие чрез техните приоми технологична компания „Глобъл Комюникейшън Нет” само срещу 230 000 евро ( при пазарна стойност 20 млн. евро).

Номинацията на Пеевски даде своите плодове, както и упоритият отказ на представителите на руските интереси в ЕВРОПА (не случайно проектът "Набуко" е пред провал за сметка на "Южен поток" и "Белене" поставящи ни изцяло в руска зависимост чрез инвестициите им в тях.Въпрос на енергийна зависимост!) от Коалиция за България в името на лидера им Станишев и неговото правителство да подадат оставка - раздразни народа и предизвика всеобщо недоволство изразено със всекидневни стачки и протести.

Целта е постигната. Все още Василев може да бъде спокоен за банката си, а руската VTB Bank да има време да пренасочи поверените и капитали към подходящ партньор.

Цеко Минев може да бъде спокоен. Пеевски получи достъп до секретни материали от най-високо ниво и с посещението му в ДАНС явно успя да свърши някаква възложена задача (догатка).Сега може Минев с 95 000 000 млн. лв. да пазарува на кило закъсали фирми по схемата дълг срещу участие. Така с цената и жертвата на политическите пионки, капитала и олигарсите управляващи България през годините остават незасегнати и биват спасени от народното недоволство поне на първо четене. И в условията на политическа нестабилност, финансов държавен хаос и влошен бизнес климат поставят изпълнението на законите и наредбите в невъзможност на изпълнение, а от това печелят единствено горе споменатите личности и групировки.

Те ни управляват, а кой им се донася ?

Всъщност има само няколко още независими медии без участието на Цеко Минев и подставеното от него лице Пеевски, които под натиска на големият капитал пишат ту в унисон, ту в асинхрон новините чакайки да видят на къде ще задуха вятъра.

Факт е, че протестите в Турция се отразяват доста обширно както и работата на парламента, политиците и правителството за сметка на протестите. Или ги няма в каретата или репортажите са за по-няколко минути. Но иначе раждат безумни новини достойни не за псевдожурналисти, а за деца от яслите в детската градина (ако има такава)

Сутрешен блок в БТВ роди новина - Журналистът Сашо Диков (човекът телевизия ;)) спря с ръка яйце метнато по Мая Манолова, но то успя да изцапа ръкава и.

Ура за жалката (с изключения) българска журналистика. Това е новина достойна за целия български народ и иначе достатъчно информираща всички зрители каква е реалната обстановка сред протестиращите и парламента.

И аз се залях сутринта с кафе, но на кой му пука?

Първа страница на вестник "Стандарт" - 18.5 милиона глътна вотът. С тези пари можеха да вдигнат майчинските от януари.

Ще вдигнат ама друг път. Манипулативно се забравя и не се споменава, че всъщност няма как да бъдат спестени - така или иначе идваха избори и беше въпрос на време да бъдат дадени тези пари. Един месец по-рано не ги отлага за следващата година.

Впрочем всички медии бъкат от такива журналистически упражнения по психология и слагачество.

А сега кой ще го отнася?

Мисля, че отговорът е ясен - всички ние !

Вчера ми споменаха новината, че рейтингът сред потенциалните инвеститори ни е намален заради нестабилната обстановка породена от управляващи, задкулисни игри и олигарси.

Това пряко рефлектира и върху нас. Нови работни места ще има на куково лято. Но това ако е проблем от бъдещето проблемите от настоящето са доста по сериозни индикации за колапса, в който е изпаднала българската икономика.

По данни на "Кофас България" най-големите фалити у нас през 2012 г. са на "Камет" ЕАД, "Въгледобив Бобов дол" ООД, което освободило близо 2400 работници, производителя на стоманени тръби "Прециз интер холдинг", торовия завод "Агробиохим", "Кремиковци трейд" ООД. Сред тежките банкрути на миналата година изследването поставя румънското енергийно предприятие "Хидроелектрика", оставило на улицата 5243 души, и унгарската авиокомпания "Малев", освободила 1213 души или общо от изнесените данни до тук сметката е: 8856 работоспособни българи сред огромните редици на безработните.


По данни на Националния статистически институт 27 хиляди малки фирми и над 50 хиляди работни места са закрити за първото тримесечие на 2012 година.


Междуфирмената задлъжнялост достига до скромните 163 млрд. лева. Като една от големите хранителни вериги "Карфур" от 3 месеца е спряла всички плащания към трети лица, фирми и финансови институции, друга също голяма верига "Билла" обмисля оттегляне от българският пазар, а "Мултирама" направо обяви фалит....


Малко стряскащо звучи всичко това, но е реалност породена от всички недоразумения родени през вечният преход, в който спираловидно се въртим.


В края на краищата протестът е заслужен. Жалко, че истинските виновници пак са си подредили доминото и няма никаква гаранция, че нещата не ще се променят- поне да влезнат в някакви норми.


А ние освен да въртим километри за здравословен живот стачкувайки ни остават двата терминала на летището или да си седнем на ракийка и салатка по комшийски пред блока и с жален тон да се оплакваме от всичко и всички .


На кой каквото му хареса !
Публикуване на коментар

Популярни публикации