Loading

петък, 1 март 2013 г.

" Надпартиен Президент "

"Нашите сънародници искат да ги управляват почтени хора, да не ги крадат, да не ги лъжат и да живеят добре. Гражданите ни подадоха ръка, нека да я поемем. Хората имат основателни искания"
До тук добре, но :
"Някои от протестиращите искат ЕРП-тата да станат държавни ( след като толкова години ни уверявахте,че държавата е лош стопанин и разпродадохте де що има за без пари, а останалото фалирахте никой вече не ви вярва и по добре лош стопанин отколкото лош приватизатор) - от друга страна не вярват в държавата (няма доверие не в държавата, а във вас като управляващи). Искат държавата да не финансира партиите - кой да ги финансира - частният сектор ли и това по-добре ли е?( Че до сега кой финансира партиите? Само не ми казвайте държавата - ВСИЧКИ НИЕ ВИ ФИНАНСИРАМЕ ЧРЕЗ БЮДЖЕТА ОТ СЪБРАНИТЕ ДАНЪЦИ, ТАКСИ, ОСИГУРОВКИ И Т.Н , но да не забравяме и скритото финасиране от олигархични групи за прокарване на удобни закони и наредби.Защо Топлофикация, НЕК, ВМЗ, Градска Мобилност - вечно имат недостиг на средства или са на загуба? Дали пък едни пари не отиват в едни касички?Дали пък широко прокламираните сметки на тези дружества и не само на тях не са свободно жонглиране с цифри? Или всичко това се прикрива с "Държавата е лош стопанин и лошо управление". Предлагат депутатите да се отзовават - имали сме го и това - в двете Конституции на тоталитарната държава.( Да не забравяме пресният пример с Братя Галеви и кандидатурите им за депутати.Оправданията за спрените съдебни производства беше, че докато са в предизборна надпревара законът не позволява да бъдат съдени.Е на това как му се казва - конституционен, законов или политически чадър? Говори се за национализация - това ще изгони инвеститорите"(По точно кои?Приватизаторите на "БГА Балкан", "Кремиковци", "Калиакра" и всички малки и по - малко известни предприятия приватизирани, фалирани и продадени за скрап.
Ето как Президента се подигра с исканията на протестиращите.Ако така се поема ръка, ако това се нарича диалог с народа - здраве му кажи.Президента се опита с една ръка да даде, но с две да вземе. И успя.
Успя да подмени исканията на хората. Тези, които искат поне един осъден за сегашното положение на морална, финансова и политическа безизходица.
Защото ако президента също е чел Конституцията би трябвало да знае, че исканията за промяната й е свързана с определени членове и алинеи бетониращи престъпниците във властта и съществуващото статукво. Защото същите тези приели този Върховен закон участваха и в приватизацията, и в неизгодните споразумения за "Белене", и в източването на европейските пари и програмите за развитие като Сапарт, налагаха мнение и натиск в/у прокуратурата, пускаха Станишевите "крокодили" на максимум след края на мандата си и накрая същите тези се оказаха в комисиите разследващи нарушенията пък.
"Пред очите на целия свят, в България се гори европейското знаме и се гори Конституцията"
Да гори се Европейското знаме, но като символ свързан с рестриктивната политика на ЕС претворена от некадърното управление на Дянков(до момента страната е с нови 3.5млрд дълг и финансова нестабилност на микро ниво).Да гори се Конституцията, но като закон защитаващ сегашното статукво. Защото да не забравяме :
"Ние, народните представители от Седмото Велико Народно събрание, в стремежа си да изразим волята на българския народ,като обявяваме верността си към общочовешките ценности: свобода, мир, хуманизъм, равенство, справедливост и търпимост;
като издигаме във върховен принцип правата на личността, нейното достойнство и сигурност;
като съзнаваме неотменимия си дълг да пазим националното и държавното единство на България,....."
(Кое единство? Ако с поредните политически маневри се гарантира единство? Защо тогава с последните си действия политическите партии и не само те ,а и вие противоречите на декларацията си пред народа като настройвате Политици срещу електорат, работници срещу работодатели, съседи срещу съседи, хора срещу хора и т.н.....И всеки срещу всеки пък вкупом срещу всички....Това ли е единството, което гарантирате с поведението си в тази конституция?
Приеха тази конституция, която :
чл.4
(1) Република България е правова държава. Тя се управлява според Конституцията и законите на страната.
??????????????
(2) Република България гарантира живота, достойнството и правата на личността и създава условия за свободно развитие на човека и на гражданското общество.
Кое достойнство?Това, че си виновен до доказване на противното?Или, че още с недоказана вина вече си обявен за всеобщ народен престъпник?(Визирам случаят с лекарите.В досъдебно производство вече беше обявена присъда - лекарска небрежност.Пък после съда излезе с друго становище - но петното по името, достойнството и личността си остава)
Това, че има стотици спечелени дела в Страсбург за явни закононарушения и неизпълнение на същите тези закони, които в Конституцията гарантират права?
Какви условия за развитие са създадени до сега? - Корупция от най - долните до най - висшите етажи на властта.Явно пренебрегване, а по някога и погазване на законите от администрацията.Дълбоко страстване с олигархичните сруктури и явен и престъпен лобизъм. Незачитане на волята на народа- къде по - скрито, къде по - явно.С това какво осигурявате ?
4) Международните договори, ратифицирани по конституционен ред, обнародвани и влезли в сила за Република България, са част от вътрешното право на страната. Те имат предимство пред тези норми на вътрешното законодателство, които им противоречат.
Това ли е независимият суверенитет деклариран в чл.1, ал.3. По този начин ли ще бъде гарантирана независимостта, целостта и просперитета на обществото?
Това е само малка извадка от всичко, което ще коментирам в следващи публикации.
Но разбрах едно от цялото изказване на президента пред народните представители в парламента - за 30 минути говорене не каза нищо смислено освен, че статуквото се запазва и твърдо застава зад партийният принцип за лоялност, към същите тези, които го издигнаха в листите за президент пък и на следващите, които ще дойдат на власт.
Честита надпартийност г-н Президент ;)

Публикуване на коментар

Популярни публикации