Loading

четвъртък, 17 март 2011 г.

Мисли за това, как да живеем в мир и разбирателство със Сибирското Хъски

зПо една или друга причина много от хората решават да си вземат домашен любимец.
Няма да разглеждам причините за това, нито пък различните породи, но смятам да наблегна на неща, за които трудно се намира информация.
За Хъскито има много писано в общи детайли като-че било своенравно,едва ли не диво, наследник на вълците и т.н.
Историята за появата на тъй наречената порода Хъски я има навсякъде и с различни  легенди, за това кога, как и къде се е сформирала породата.На кой както му е угодно.
Интересни са изискванията на АКС(американски киноложки съюз)
спрямо белезите на породата и изискванията за припознаването на кучето към нея, но лично аз подкрепям мнението на мършърите, за които ако бяга бързо и тегли силно-не може да се налага такъв стандарт и не може да не е Хъски(означава ли, че ако е по-ниско или по едро не е хъски?).Вярно все пак статията е за Аляско Хъски, а не Сибирско, но коренът им е един и е нелогично да се разделят.Поне аз така си мисля за себе си.Но не за това искам да пиша.
Много малко се споменава за развитата им географска интуиция от където идва и легендата за своенравието им.Техният живот разгледан във времето е принудил пордотата да развие една малка част от мисленето наречена самостоятелно взимане на решения.На техен език-взимане на самостоятелни решения за постигане на оптимален вариант при изпълнение на определена задача-не команда.
При проведен експеримент с впряг от обучени хъскита и овчарки, първият избира път, който е най къс и оптимален, докато вторият изпада в ситуацията да чака определена команда за посока и поведение.
В никакъв случай не искам да омаловажа овчарката като порода куче(просто то е създадено да изпълнява команди,в което най-добро, а не да решава кое и дали, или ).Само искам да обърна внимание на разликите в поведението и да изясня защо Хъскито се приема за своенравно-то си има собствено мнение за това как и кое най-добро (за това не очаквайте да бъде редом до Вас-обратното-рядко ще го виждате...колкото да Ви покаже, че е край Вас или наблизо).Точно това силно изразено собствено мнение създава (или се приема за) проблем при възпитанието му във времето.

Един съвет-Ако искаш една непрекъсната динамика в общуването и възпитанието на куче-вземи си Хъски.Голяма грешка е да искаш да изпълнява безпрекословно, ако не му е изгодно или най-малкото ако не смята,че това е правилно.Тук винаги се опира до борба за надмощие или кой е шефът-"Абе ако може да изкрънкам още малко метър".И това уморява стопаните още в първите месеци, след което е налице фактът-едно най губените породи кучета е хъскито.Но как да се възпитава-оставям на специалистите-все пак аз само се упражнявам да пиша-поне докато се науча и да чета ;).
Та взимането на хъски при ограничен бюджет:
Потърсете най-малко на 2 месеца.Първо цената им е ниска(все пак се смята за голямо и продавачите се страхуват,че остава вечно тяхно) и второ вече е с всички задължитени ваксини (общата сума поне до сега им е към 60лв.).Да не забравяме и периодът след третата ваксина-не трябва да излиза около две седмици, което означава, че цялата процедура (пишкане и акане) ще се извършва в домашни условия, а Вие се жените за парцала и мопа.
Хубаво - вече си имаме едно малко и адски сладко кученце в къщи.
Поради особеностите на породата хубаво е още от началото да го извеждате 2 пъти-сутрин и вечер.Още от началото ще забележите колко много енергия има в него.
Много от стопаните на малки кучета се страхуват и притесняват да ги пускат да играят с други, което е една голяма грешка (така само правите кучето си асоциално и адаптацията после е трудна и с неизвестен ефект), няма страшно.Така както хората се отнасят към малките деца, така и големите кучета се отнасят с малките.Е идва и първият контакт, а малчо се гуши във Вас (в парка си го казваме-Къщичка) и търси закрила и подкрепа.Погалете го и нежно го окуражавайте да отиде при другите, но в никакъв случай не го насилвайте.След яколко минути то само ще започне да любопитства,а на втората и третата разходка ще започне да си търси компания за игра.Естествено батковците и какичките няма много да му обръщат внимание, но и ние сме си така-в игирте на молемите няма място за малки.
Идва и дилемата-на повод, или не?
Специално аз още от първата разходка пускам Риса без.
И оооооо....изненада.То върви с Вас, при повикване идва, винаги го виждаш и митът за хъскито е развенчан.Споко!Това е временно докато не порасне и не придобие самоувереност, т.е. да проявява характер, което се случва около шестия месец или така нареченият кучешки пубертет.
Но за него по-късно.Да се върнем преди 6 месец и най вече проблемите свързани с него.
То яде всичко в къщи?!
Ами сменя си зъбите...Нормално!Спасението от това е да има подходящи играчки за дъвчене.
Аз опитах какво ли не-от прословутите кучешки кокали до всякакви играчки и ефектът беше нулев.Кокалите ги изяде само за 20 мин. на бройка като се научи да си ги накисва в купичката с вода (що да се тормози да гризе като може и по ефективно да се справи с лакомството), а играчките бяха подмитати като стопаджия на магистралата.За това докато се разхождахме внимателно наблюдавах  с какво се заиграва.Естетсвено ако е някакъв битов отпадък(кокал,хляб,даже и използван памперс) има една сладка думичка НЕ (не, не там,плюй),с която колкото по-рано свикне,толкова по-добре(и е желателно да има наградка за добре изпълнена команда,но ако мине и без....също е добре).Но ако е жълъд, шишарка, дърво-като и омръзне и ги изостави се прибират в къщи и интересно се заиграва с тях.Вярно, вечно си имаме трески по пода ( мисля си за дървообработвателната промишленост), но няма нито един изяден кабел, мебел или ако щете паркет (майката на Риса-Рая изяде дюшемето за сравнение), единствено чифт стари маратонки (избра си ги още първата вечер).А докато се сфетна за тоя номер с играчките Попаднах на ситуацията:
Глътна нещо?!
Поради голямото си любопитство, дискомфорт от израстването на нови зъби и лакомия малкото хъски е склонно да подлъща всевъзможни малки и удобни за тази цел предмети като:
чорапи,бельо,найлонови торбички и всякакви от тоя род (далеч от тях).Няма страшно-каквото не излиза отзад-излиза отпред(все пак наблюдавайте-ако не се покаже от един от двата изхода-спешно на ветеринар), но това води със себе си и следващият проблем (не винаги):
Постоянно разстройство!
Много от стопаните, на които им е з апръв път да отглеждат куче се сбъскват с този проблем, който е ясно изразен най-вече при 2/3 месечните хъскита.
Причина 1-Кокал-нещото,с което малкият организъм още не може да се справи.Така раздробен още не може да се преработи дразни червата и пердизвиква силно отделяне на стомашен сок.
Причина 2-Рязка смяна на вида храна-тук не можах да го разбера като схема,но е факт, че при рязка смяна на вида, марката, ако щете даже и съдържанието на храната даже от една марка винаги се получва разстройство.С Риса преходът без сътресения беше около килограм или най-малко една седмица.Което ме навежда на мисълта, че причината за появата на разстройство се свежда до горната-ама не гарантирам-ветеринарят да си каже ;)
Номерът е към сегашната храна да се добавя малко от новата храна като във времето да се увеличава новата спрямо старата.При мен подейства, при Вас не знам.
Причина 3-Евтина храна-Нали се сещате какво има в нея-едно ГОЛЯМО нищо.
Сега.Ако кучето се храни с така известните гранули, което най-често срещаният вариант има разлика м/у висок клас и среден клас(най-евтините не ги коментирам).
При високият клас концетрацията на хранителни и най-вече пригодени за малкият организъм продукти е голям, както и необходимите витамини за разстежа, докато при средният клас храни това е пренебрегнато като правило заради търговската политика(цена)
Пример-Proplan-с ориз и сьомга-вероятността двете да са 80% от останалите субпродукти е 95%, докато при Pedigree-оризът е процентно съдържание заедно с царевица-излиза по еФтино и за производствени разходи и за крайният потребител.С тази разлика, че:
1.Царевицата дразни финният стомах на малкото хъски
2.Дава се в по-големи дневни дози
И стигаме до извода-евтиното излиза скъпо.(това от личен опит)
Купихме един чувал DANTE-полска храна, добра цена .И се започнаха мъките...Сутрин за да стигнеш до кухнята за първото кафе с мопа си правиш пътечка до там.
Звъним на ветеринаря и купуваме от аптеката прашчета за разстройство.
Закрепи се положението, но след ден два пак същото.
Звъним на ветеринаря на майката-Рая, който се грижеше за малките като се родиха-и бегом в най-близката ветеринарна клиника за лечебна храна(марка не помня).ОООООО...17лв. килото/поне кило и половина за 100%ефект.
Закрепи се.Свърши лечебната храна и докато се усетим-пак.....
Вече изследвания-пълни кръвни и бактериални(едно от тях е 30лв.)и оп 70лв. за да разбера,че кучето по-здраво и от бик.Но има и ветеринари,които злоупотребяват по този въпрос-Следваща стъпка операция....(ако на рентген е излезе нищо,все пак можело да има нещо в червата макар и малко и така...ше се режем)Ужас!
Вече в пълна безисходица отивам в зоомагазина и от дума на дума споделям какво се случва....
Тогава жената ми предложи висок клас храна.Верно 10лв. килоto, но за три четири дни състоянието на Риса се стабилизира и сега не отговаря по размер на възрастта си-расте с часове.Та за да стигна до горният извод, че евтиното излиза скъпо ми струваше към 100лв. и без малко и операция на кучето....Спестете си ги!
Така ако пресметнем колко пари набих....Айде стига!
Другото, което е,че от високият клас се дава по-малка доза(заради концетрацията на храните и витамините в нея) и сметнато като разход на ден излиза колкото при средният клас, но без излишни премеждия.И така, и така се разписах за храните:
Причина 4-домашна храна.Прясно мляко и тестени продукти от бяло брашно.Лактозата и мисля,че беше свилозата не могат малките да ги преработват.
Но ако сте решили все пак да отгледате куче с такава храна ето едно примерно меню.
Веднъж месечно риба,най-малко 40%месо от теглото на кучето на 24часа,зеленчуци естествено в менюто,седмично яйце(ако не застроявате храната с него,за малките само белтък)кисело мляко,мед и хляб за предпочитане ръжен..Готвите като за Вас си....естествено да не забравяме и ориз(макар,че Риса получава разстройство от него,но всяко куче си има особености)
следва....
p.s.Използвате на собствена отговорност.Не давам гаранции, че ако при мен има ефект то и при Вас ще е същият.
Публикуване на коментар

Популярни публикации