Loading

сряда, 28 юли 2010 г.

Събиране на данни в Google , или как за неприкосновеността на личният живот и коренспонденция ще трябва да си плащаме !


От една обикновена търсачка GOOGLE се превърна в индустрия предлагаща множество приложения , които естествено са безплатни, но и предоставящи доста повече от необходимата информация.
Зависимостта ни обаче е голяма.Не като от търсачка, а като инструмент за ползване.
Убедих се в това, а не ми се вярваше....
Какво се случи?
Докато се разгаряше скандалът м/у Гугъл и Китай за незаконно проникване на хакери ЛОКАЛИЗИРАНИ на територията на Китай в акаунти на дисиденти и скандалът за прихванати данни от системата за заснемане на улици, получих мейл от Facebook:
Драги Martin Jekov,

Засякохме подозрителна дейност от вашия профил във
Facebook и затова той е временно спрян, поради подсигурителни причини. Възможно е да е инсталиран шпионски софутер на вашия компютър или вашата парола да е открадната от фалшив сайт, проектиран да изглежда като Facebook.

Можете да си върнете контрола над вашия профил като влезете във
Facebook и следвате инструкциите на екрана.

Моля посещтаваите помощният центъп на
Facebook (http://www.facebook.com/help.php) за повече информация относно тези охранителни въпроси ии ни оведомете ако имате нужда от помощБлагодарности,
Facebook Security Team "
 И естетвено минах всички процедури за доказване на собственост в/у профилът ми....Но не така беше 2 дена по късно!
Ей така на майтап вече имат и тел. ми номер(след безкрайни коренсподенций с екипът на Goole).Интересното, е че нямаш достъп до нито едно приложение на Google.Всичко се управлява от създаден акаунт.
Analytics , Gmail , Уеб албуми Picasa , Blogger - акаунтът управлява всичко независимо с колко пароли за защита си. Така изпаднах в ситуацията да нямам достъп до моята информация , а причината беше в пощата ми в Gmail.Оказа,се че докато съм на почивка в планината от 08.05.2010 до 11.05.2010 вкл. съм изпращал писма с текст :
"howdy, Obama is giving Gov Grants to help familys to stimulate the market. Go see it at GrantsFort.com, dont miss out! "

от
Мартин Жеков
до9259989836@txt.att.net
дата11 май 2010 21:43
темаhello
изпратено отgmail.com
И то от различни IP в различни държави....


До тук добре...Но от Гугъл имат и още един начин за събиране на данни освен от ползваните приложения.Чрез Goole maps . Достатъчно е да натиснеш бутонът за локализация и с твоето разрешение засича IP адресът на картата(че даже и ти го показва)..?!
А най новото е проектът Grifin интегриран с Google maps.
За какво иде реч?
Проектът Grifin  е на разработчиците на uTorrent и една от новите им услуги е uMap, която дава възможност да видите на карта всички пиъри свързани в трансфер на еднакви файлове както и географското им положение.


Независимо,че точността не е 100% uMap  показва на Google map всички свързани в рояка на даден файл,а като екстри направо можете да влезнете в домът им и да ги видите едва ли не на живо в предвид екстрите на Гугъл карти и тяхната подробност.....Единственото положително нещо, е че можеш да видиш статистика на ползваните BitTorrent клиенти, което едва ли интересува хората ползващи ги при положение,че тяхната неприкосновеност на  личната свобода и коренсподенция е нарушена.За тези, които искат да скрият своето местоположение от другите остава вариантът да си наемат Seedbox за специализирани услуги като открият сметка в BTGuard  или TorrentPrivacy . С две думи ще си плащаме за проксита....Публикуване на коментар

Популярни публикации