Loading

сряда, 2 юни 2010 г.

Карбовски + мНИМ = скандал

                                           сн.:личен архив
Провокиран от разгорялата се полемика между Карбовски и Национален Исторически Музей /НИМ/ във вестник "Стандарт" реших и аз да се включа.Принципно за читателите не е много ясно кой крив,кой прав,но между редовете излизат доста неща от кухнята на НИМ.Понеже нашата държава е малка и като население-всички сме като едно голямо семейство е нормално всеки да знае по нещо за, и от някого,но когато недоизказаните неща се съберат-тогава излиза на яве и картинката,а тя не е далеч от писанията на Карбовски.
Какво визирам?
Според сегашният директор на институцията  ст.н.с. д-р Цветана Кьосева в отговор на заглавието 'Престъпници с авторитет владеят арт пазарите' заявява,че всичко е направено според наредба Н-3/09.12.2009г и понеже всички знаем как се спазват наредбите и по-точно изискванията написани в тях малко ми е неадекватно поведението на НИМ точно в този момент.След като в оценителските комисий няма независими експерти,т.е външни хора.Както Карбовски спомена-как пък точно се досетиха за,кой оглед става въпрос въпреки,че никъде не се споменава?
Но не това е най-важното!
 Косвено съм свързан с културата и най вече паметниците с историческа стойност,а и да не съм-милея за тях защото това е нашата история опорочена от една институция призвана да се грижи за тях,а и най-вече да дава и пример на останалите.Да всичко е изпипано документално,на хартия,но всички знаем,че 'совите не са това,което са'.На хартия имаме добри закони,но как е в реалността?Риторично да попитам.
Нима забравихте, изтъкнатите специалисти от НИМ как искахте да натоварите обекти от 13-17век на микробус като чувал с картофи в разрез с изискванията за превоз на такива, за да ги подготвите/рестарвация и укрепване/ за изложба,даже и без специална охрана при превозът им,което автоматично ги вкарва в графата "необратимо повредени"?Или как се опитахте да присвоите интелектуален труд с цел финансова облага?
До тук нарушихте поне два закона и още толкова алинеи към тях,на което съм свидетел по стечение на обстоятелствата.
Късичка Ви е паметта,а това са неща от Вашата кухня,но лощото,е че мирише!
Малко известен е фактът,че "Боянската Църква" е собственост на Българската Православна Църква както и останалите Ви филиали свързани с църковни имоти и обекти,от които се събират не малки суми-такси за вход.Излиза,че ако работите един обект автоматично става Ваш филиал?!Но той не е Ваша собственост все пак.
А къде отиват тези пари?И колко от тях постъпват по сметките на Светият Синод и за подръжка на обектите?
По последни данни в "Боянската Църква" независимо от скъпата техника и ограничителните правила за достъп на посетители пелената от соли пак се е появила върху стенописите!
Да,всичко е в рамките на закона,но не и в интерес на собствениците,а само Ваш.
Едно е да си съползвател на обектите,друго е да ги обсебваш с цел финансовата облага и рекламен имидж-както е написано ФИЛИАЛИ-това да не са Ви офисите?.
Също така е малко известно,че обекти дадени от други музеи за обработка или участие в експозиция-рядко да не кажа почти никога не ги виждат обратно/особено ако са с особена стойност/.
Ще дам конкретен пример:
В Перник при разкопки на ритуално погребение удостоверяващо наличието на тракийско племе,за което до сега се знаеше само от писмени източници бе открит меч в уникално добро състояние в предвид,че е горял на клада и е от 2 век преди христа.
Та на въпроса дали може да бъде възстановен до състояние за изложба-да може,но ние нямаме техниката,а отиде ли в НИМ никога няма да го видим пак при нас!
Странно нали-за сметка на Вас останалите и стотинка май не получават за обектите,които са Ви предоставили.И някаси оцеляват в мизерията докато  обектите им калкулират печалба!
И всичко това е пак според закона нали?
В нарушение на наредбите за водене пълна и изчерпателна документация на заведените на отчет обекти при Вас това е в пълна липса,незнание и безхаберие гарничещо с анархия.
При опит да се използва такава документация отговорът беше,че не се знае дали въобще има и къде е!
Или няма,или възпрепиятствате по-нататъшната работа на колегите си.
И в двата случая има нарушение.В първият е законово,а вторият е професионално и морално етичен!
Поне така аз виждам нещата и ако не съм прав-убедете ме с правото на отговор подкрепено с факти и доказателства.Публикуване на коментар

Популярни публикации