Loading

понеделник, 19 април 2010 г.

Ток

Напоследък ЕРП-тата станаха доста модерни.
По стара приватизационна мода,се оказа че сключените с тях договори са изцяло в ущърб не само на държавата,но и на обикновените потребители.Гарантираните 16% печалби,безконтролното отчитане на 3 месеца,незачитането от страна на дружествата закони,наредби и държавни институций са една малка част от нарушенията изплували до сега.
Освен следприватизационните договори и анекси-има и една съществена част наречена "монополизъм в условия на свободна конкуренция"
На тази мисъл ме наведе една информация-една от големите софийски хранителни вериги всеки месец налагат глоби в размер на 30/40 000лв. на свой доставчик,но вместо да спре със злоупотребите-плаща и продължава да прави нарушения.Когато попитах защо го търпят отговорът беше-Не знам момчетата от тази фирма как го правят,но са най големият ни доставчик на пилета-средно на ден ни трябват около 200/300 000 броя,а те доставят около 80% от тях.
Е в този случай нарушението е да "напомпват" пилетата с вода,което е безобидно за здравето,но не и за джоба.
Същото се отнася и за електроразпределителните дружества.Поведението им е същото,но в по-голям машаб и никак не е чудно,че "извиват ръцете" пак в такъв мащаб и размери.
Две години не можаха да преминат на едномесечно отчитане и събираха пари "на пред".Плащаха глоби,обжалваха и какви ли не врътки правеха,а когато това се случи-изравнителните сметки подозрително бяха от порядъка на 180/200лв.
Е как пък цяла българия навъртя ток за почти една и съща сума?Е на това се казва "Българската конспирация"!
И крадеца почна да вика-дръжте крадеца!
Точно защото необитаеми жилища плучиха сметки от 300лв на горе,а собствениците им сега трябва да доказват,че нямат сестра,но според дружествата всички така казвали.Както винаги се оказва,че си виновен до доказване на противното.
Така както се случва с прословутата "ревизия"-фирмите трябва да доказват,че цената,анексите към договорите и направените разходи са "пазарно" обосновани.И понеже нашият пазар няма ясно обоснована логика-пак стават виновни до доказване на противното.С тази логика правителството даде ясен пример на всички как се работи в "условия на криза".Какъв хубав израз-голям и мащабен.Зад него може да се скрият нарушенията и злоупотребите на целият свят.
Но като гледам изпреварихме ги!Май място няма да остане за другите-сега остава и да го патентоваме за по сигурно де!
Пак се връщам на веригата за хранителни стоки.Инвесирани са 200 000лв. в проект за нов магазин...Огромен паркинг под магазина и в последният момент,се оказва че пред вратите на бъдещият магазин ще минава .....-трамвай!
-Понеже не си плащаме вече повече от 1 година ни мотаят и накрая и трамвай ще минава.Сега пак ще се дават тези пари наново за нов проект!......
-Ми благодарете,се че под магазина за сега по проект няма да минава метрото....
Малък,но добър пример за административно "извиване на ръце" подкрепено с неясна държавна политика.
И на фона на всичко това качулките се размърдаха,даже и филмчета си направиха за по-добър имидж.Изпоприбраха де що има хора свързани  с всякакъв вид и род престъпления."Клиент на прокуратурата" това звучи гордо,на моменти и престижно!
А се оказва,че те всъщност не били виновни-или поне не толкова и доказателствата толкова кьопави,че бавят делата с години и едната гаранция стига за пускането им /дали пък не е политика за закърпването на бюджета?Дянков да си каже/.
Някой някъде бърка невинен с виновен до доказване на противното.А сетете се сами!
И докато се сещате си имаме един медиен герой-Бойко Борисов,който от екрана ще Ви напътства дали посоката на размисъл е правилна или в разрез на Европейските ценности и директиви/не за дуго-да не станете клиент на прокуратурата-все пак известността и славата са тежко бреме,а понякога и непосилно,равняват се на наркозависимост?!/!
Няма събитие,на което да не присъства и да не е отразено.Вече става модерно децата да искат да не са Супермен,а СуперБойко!Само,че някой трябва да им обясни,че и двамата са телевизионни герой!А вторият ни стига-поне на мен.Фандъкова малко в повечко ми идва-напоследък доста добре измества/допълва/ Генерала.И предлагам да остави положителните изяви на него,а тя да се заеме с черните новини.Като-"Кметът на София присъства:
"... на  официалното изригване на събудилият се вулкан Парк-Витоша"
".....на отварянето на нова супер дупка на току що ремонтираното Околовръстно шосе"
"......на финалният скок на 3 годишният Спайдърмен от балкона"
Нали трябва и поне един лош да има-поне във филмите е така/за интригата де/,а Дянков да го оставят /поне/ да се учи да работи.Че както е тръгнало ние ще дръпнем шалтера на тях,енергото на нас и всичко ще бъде Ток!


Ех каква хубава,светла и топлеща дума!
Публикуване на коментар

Популярни публикации