Loading

понеделник, 8 март 2010 г.

Когато комарът умираше възкликна "Химикът отрови мозъкът ми!" А причината за неговата скръб беше: para-dichloro-diphenyl-trichloroethane
 След ударът по музикалните блогове дойде ред и на Софтуерът с отворен код.
Не!Няма майтап!
Международният алианс за интелектуална собственост/ International Intellectual Property Alliance/,който е една широка коалиция на много фирми /включващ и фирми като MPAA, RIAA и Бизнес Софтуер Асоциация/ е внесъл предложение open source software
да бъде приравнен до пиратският софтуер.
Andres Guadamuz-преподавател по право в Университета в Единбург е открил
,че "една влиятелна група лобисти иска от правителството на САЩ да се помисли за отвореният код като за еквивалент на пиратството"
Проблемът идва от там,че все повече правителства насърчават използването на отворен код сред които са Индонезия,Бразилия и Индия.
Точно тези три държави са визирани в искането да бъдат включени в "Special 301 watchlist",но скоро и страни като Великобритания,Франция,Холандия с подобни инициативи може да последват трънливият път на "нарушителите".

Какво представлява този списък?

Това е годишен доклад,в който се включват страни нарушаващи интелектуални права и патенти.Като често е използван за оказване на икономически и политически натиск в/у правителства,които не споделят политиката на САЩ или тъй нареченото-корекция на поведението им чрез определени препоръки към тях.След като се изчерпаха постоянните теми като фармацевтичните патенти и фалшифицирането на стоки дойде ред и на Софтуерът с отворен код като- Mozilla Firefox, Wordpress, Ubuntu и Open Office.
„Софтуерът с отворен код отслабва софтуерната индустрия и подкопава дългосрочната конкурентоспособност"е официалното становище в искането на IIPA,и още"той/open source/ не възпитава в зачитането на правата на интелектуална собственост" пише в препоръката .За финал-"Това насърчава нагласата да не се отдава дължимото внимание на стойността на интелектуалният труд."?!
"The Indonesian government's policy... simply weakens the software industry and undermines its long-term competitiveness by creating an artificial preference for companies offering open source software and related services, even as it denies many legitimate companies access to the government market.
Rather than fostering a system that will allow users to benefit from the best solution available in the market, irrespective of the development model, it encourages a mindset that does not give due consideration to the value to intellectual creations.
As such, it fails to build respect for intellectual property rights and also limits the ability of government or public-sector customers (eg, State-owned enterprise) to choose the best solutions.''
Провокацията за това безумие идва от Индонезийското правителство,което в официално писмо до всички министерства и държавни фирми дава краен срок 2011г. за преминаване към "FOSS" (Free Open Source Software) с цел намаляване на общите разходи. По-назад не остана и Британското правителство,което официално заяви „че ще засили използването на софтуер с отворен код“,а малко преди това Франция въведе над 5000 дистрибуции на UBUNTU в полицейските поделения като целта е цялата държавна администрация да премине към подобен софтуер. За сравнение на България административният софтуер струва до сега над 80млн.лв. Като поне една трета не е все още лицензиран?!
При това положение никак не е учудващо,че софтуерните гиганти виждат в отвореният код социалистическите идеали на Маркс и Енгелс,но е и пример за действащ свободен пазар. Все пак ако една компания не може да отдели огромни ресурси за софтуер тя си намира заобиколен начин да намали разходите и да бъде конкурентно способна.
А това е болезнено за Microsoft,Apple-гиганти свикнали на монопол,огромни приходи и съответно разходи с доста често ниска продуктивност и понякога съмнително качество на продуктите им. Но да не забравят,че изявлението пренебрегва фактът-има достатъчно фирми,които са изградени на основата на Open Software System (RedHat, Wordpress, Canonical в началото) и техният софтуер може да бъде пригоден за индивидуални цели без да бъдат нарушавани лицензионни права и правила. Даже правилата в общността на open source са много по-строги,изпълними и ефективни. За това оглеждайте се дали не Ви е връчена някоя препоръка,което ще бъде краят на свободният софтуер или началото на войната със софтуерният монопол.
От всичко това наистина излиза като във вица-проблемът на комара не е химикът,а отровата!
Публикуване на коментар

Популярни публикации