Loading

понеделник, 1 февруари 2010 г.

Застрашени ли са Интернет Радиата и Електронните медий?Подкастингът патентован! VoloMedia патентова 12 продукта като RSS емисийте са само началото!
IPhones-компанията наречена VoloMedia предостави патент върху "метод за предоставяне на епизодично медийно съдържание." Или накратко компанията сега е собственик на "US патент за подкастинг." Подгответе се да плащате?


Кой е VoloMedia?
VoloMedia е рекламна и анализаторска фирма, която специализира в подкаст съдържанието.Нейният списък с клиенти включва компаний като MSNBC, ABC, Fox News, Slate, Scientific American, Public Radio International, и др.Компанията е основана през 2005 г.,и поема котрола над голяма част от продуктите ориентирани към IP/Internet Protocol/ услуги на Serenade Systems-друга компания, основана от Navar през 2002.Кой е Murgesh Navar?
Накратко-човекът работил по проектът за подкастинг/RSS емисий/ от години.
Тази новина нямаше да е тревожна,ако самият Navar не заблуждаваше,че VoloMedia е "почти на шест години" и на въпроса за патента отговаря"патентът е подаден през ноември 2003 г.", почти една година преди началото на подкастинг. Едва ли не в продължение на почти шест години, VoloMedia е била насочена към подпомагането на издателите да осребрят своите RSS емисий?!/
"Напротив, той обхваща всички епизодични изтегляния медии. Просто така се случи, че днес, по-голямата част от медиите са с епизодично изтегляне на RSS-базирани подкастове, поради което ние го озаглавихме по този начин и така го направихме"завършва той.
А ето и как е формулиран текстът на патентът:"Методът включва предоставянето на епизодичен канал на потребителят включващ медий и получаването на заявка за абонамент на определеният от страна на потребителят епизодичен медиен канал. Промяната на епизодичните канали за медий е свързан с автоматичното изтегляне от компютър,или е свързано с други устройства на потребителя. Изтеглянето се случва в съответствие със заявка за абонамент на потребителя. " Май това звучи като подкаст?!
Четейки текстът човек трудно може да формулира това,за което е "измислен"
Изтегляне на файл? Номер RSS емисии? Номер и проверка на файловете за Feed RSS и изтегляне само на тези, които са нови? Възможно е, въпреки че това изглежда е по-скоро комбинация от очевидни детайли,а не ново "изобретение".Съдържанието на патентът съдържа и всякакви допълнителни идеи, като например натискане на бутон на някое като IPod-устройство, за да се получи повече информация за подкаст който е свързан с медий или за закупуване на стоки през интернет.Естествено има уверението на VoloMedia,че по голяма част от ограниченията, ще се прилагат само за избрани подкасти, а не като понятие по принцип.
"Това е абсурдно широк патент, който обхваща нещо,с което много хора са били ангажирани в продължение на много години. Още по-лошо, той може да създаде текущи разходи за Podcasters и техните слушатели. Точно сега, почти всеки може да създаде свои собствени програмни радио предавания и да спечели публиката по силата на своите идеи. Но повече разходи за подкастинг може да означава, че се върви към пътя - "само големите момчета могат да си позволят публика"казват от Electronic Frontier Foundation и започнаха да търсят допълнителни доказателства, че подкастинг методите, описани в патента са били вече в употреба преди 19-ти ноември 2003 година,което да им позволи завеждане на дело срещу спорният патент и евентуалното му спечелване в съда.
Публикуване на коментар

Удари една телеграма

Популярни публикации