Loading

четвъртък, 3 декември 2009 г.

Горещо-Капанов иска всички фризьори при него

в."Телеграф"
"До 500лв.глоби са налагани на козметични центрове заради това,че не искат да членуват в Националната и регионалните занаятчийски камари, чийто шев от октомври на сам е Кръстьо Капанов"
Пресен случай-Фризьорите от "Салонъ" са отнесли акт за "недопускане"на представителите на камарата-след категоричен отказ на екипа на салона се стигнало до споразумение-"недопускане"-пред " отказ от членство"-въпрос на размер на глобата.

Не малко пъти съм се срещал с арогантността на Капанов.За първи път се сблъсках още докато работех във фризьорският салон на "Кемпински Хотел Зографски" и по точно на едно негово ежегодно представяне в НДК.Както и да е.Но когато дойде момента да се внесе ред в сферата на занаятите проектозаконът беше изготвен изцяло с негова помощ (без допитване до останалите от бранша-естествено) и прокаран в парламента пак изцяло с негов лобизъм.
То до тук лошо няма.Нека да има някаква регулация все пак, но както винаги се случва още в началото си знаех, че това е едно мъртво родено недоносче?!
Защото пак по стар обичай когато се създава един регулаторен закон, или наредба винаги се оставят едни доста големи и широко отворени врати с монопол над тях-съсловната организация основана от Капанов.
Къде е проблемът?
Ако си регистриран по търговският закон не си длъжен да имаш тапия за майстор,но от друга страна законът повелява да имаш за да може да работиш.Никъде не се споменава за членство в Камарата на занаятите, ако пак си регистриран по търговският закон.
И тук идва разковничето- когато си говорим знайте,че винаги става въпрос за едни пари.
Членство в Камарата на занаятите струва около 60лв. за майстор и отделно за калфи за година,но това е ако си с регистрация по закона за занаятите.
Е почти всички големи салони за красота са собственост на търговски дружества, или регистрирани като такива,а знаем , че там и персоналът е доста на брой.За това изживяваме ДеЖаВу от началото на 90-те години.Едни яки момченца масово притискат собствениците на салони в по малките градове да се пререгистрират по закона за занаятите, ако ли не се налагали глоби, които обаче се оказват правно необосновани?!
Те едно време и застрахователите оставяха "пожелателна" визитка в търговските обекти иначе след няколко дена се случваха някакви неща.
И всъщност се оказва,че даже и да си член на организацията файда никаква, освен да си плащаш като поп.От своето създаване единствено парите е нейният интерес.До сега никой от ръководството и не е предприел и една стъпка за подобряване на бизнес средата, нелоялната конкуренция, премахването на патентният данък/вратичка позволява ако дружеството има дейност ,която не е под патентен закон и другите патентни дейности да паднат/, контрол върху качеството на обучение в школите и все едни такива наболели проблеми.Единият от които е масовото създаване на центрове за красота с цел изпирането на пари(най вече от укрити данъци и доходи).
Друг е въпросът до колко дипломите за майсторско свидетелство са легитимни и съответно изпитите също/особено след приемането на новите наредби за образованието/.
Пак имаме един малък монопол криещ се зад закона- Капанов.
Цената за взимане на свидетелство е около 300лв.Полага се изпит пред комисия, която в много от случаите е съставена не от изявени специалисти и имена от даден бранш,а пак от едни хора на един човек(да не споменавам имена,че да не се повторя).И най голямото учудване предизвиква,че в комисията примерно за тапия за майстор фризьор фигурират хора нямащи нищо общо с фризьорството.Как обективно ще те оцени един хладилен техник?Все едно на мен да ми говориш за фреон и ремонт на компресор!Никак!
И от тази комисия от трима човека се свеждаме до един(от същият бранш,за който кандидатстваш),което по своему рода изяжда обективността.
Оказва се обаче, че дипломата няма международен сертификат и освен за БГ не важи за никъде другаде.Е тогава как да искаш да си майстор и на хартия, пък и едни пари да дадеш?!
Вместо с тази диплома да тръгнеш по широкият свят да правиш кариера(ако имаш амбиции), ти тръгваш в тази посока да изкараш диплома за да имаш тежест тук(поне така правят доста от колегите)!
Друг е въпросът и с школите.Много от колегите се стараят да обучават качествени кадри,но има и такива,които взимат едни пари,а после оправяй се.
Случка:
Идва девойка по обява за фризьор/ка.
-Къде си завършила?
-При Капанов.
-В кое си добра?Мъжко,дамско подстригване,боядисване,сешоар?
-В мъжкото.
-Добре!
И тук вече следва интересното!
След 2 часа и половина мъки върху главата на приятеля си и обяснения от моя страна се оказа, че не знае как се държи гребен!да не говорим за сешоар или четка!
Питам:
-Добре какво правихте цели 3 месеца?
-Навивахме ролки за водна ондулация!
(Това не е виц,а самата истина!)
-И как взехте дипломи?
-Ами като попитах на какво ще ни изпитват ми отговориха, че няма значение нали сме си платили курсовете, така или иначе ще вземем дипломи.
А курсовете са около 1300лв/3 месеца.
Само за да си почешам егото да спомена,че за 1 месец се научи да прави букли на четка!!!
Отделно обучаващите нямат и грам понятие от педагогика или поне усет за преподаване(естествено отделно им се заплаща за воденето на курсовете).
Изведнъж се изсипват 10 човека на пазара на труда и като дойдат при теб със самочувствието на големите специалисти, едни такива надъхани, се чудиш от къде да започнеш и къде да завършиш-даже елементарна основа нямат.
Е няма смисъл да продължавам, така или иначе с тези писания си изядох дипломата за майстор, която и без това не я искам(и без пари да ми я дават), но това са и мъките на бранша създадени от един недоносен и недомислен закон!
А както се казва "Пътят към Ада е осеян винаги с добри намерения"

п.с. Същите тези хора(Капанов,Евгени,Недялко,Тошев-или великата KENT-a),които по времето на комунизма представляваха гилдията пред света с множество спечелени награди на международни конкурси успяха за един кратък период да превърнат професията -в махленска бакалница-там където всеки 3 безработен отива да припечели някой лев-ей така зор за ман,или студент също да си докара нещо над парите от мама и тате!Професия изпълнена с текучество от некадърни и некачествени кадри-приходящи и изходящи по всяко време-от вън на вътре и от вътре на вън....
Публикуване на коментар

Популярни публикации