Loading

сряда, 16 декември 2009 г.

Дум 1-"Германия на съд заради следенето в интернет"Похвално! За тях.Не за нас!
Така като се замисля защо позицията ми е такава? Отговорът не е еднороден,но пък е от горчив опит с нашата народопсихология!
През далечната 2006 година арестуваха Администраторите на arenabg.com заедно със собственика на тракера.Няколко дена по късно арестуваха и собственика на тракера zamunda.net,та тогава юзерите изпаднаха в лека паника,че даже и митинг беше направен в Южния парк,че и шествие.Заформиха се групи в интернет-тъй наречените пирати се замислиха за свободата на интернет и най вече свободното споделяне...
(е после се оказа,че са били предупредени за арестите с цел да станат тихомълком и това се случва заради прословутия списък с 401 на американците за страните нарушаващи авторското право,но евалата на Мартин-успя да раздуха нещата.По сценарий е трябвало да го приберат докато отива към входа си,да не било пред детето му,ама нъц-точно както трябва да не е било така стана)
В една от тези групи(от 130 регистрирани в нея) попаднах и аз с ясната цел,че нещо трябва да се промени(да си призная,че за първи път имах гражданска позиция).Така се създаде "Сдружение Свободен Интернет" от едни ентусиасти,които си мислеха,че могат да постигнат нещо...Така от групата в Гугъл от 130-останахме 24 човека реални?!
Защо?
По лесно е да лаеш зад компютъра,скрит зад анонимността си в интернет ,но когато трябва да се покажеш, да поемеш отговорност за думите и гражданската си позиция , да аргументирано мнението си в реалният свят пред обществото....малцина са тези(за това Бого го уволниха-щото не си мълчи ...)!
И естествено нищо не се получи.През периода на съществуването си излезнахме с една декларация за въпросната наредба по повод дискусията в БТА м/у Богомил Шопов,Одбудсмана на Републиката-Гиньо Ганев,Представители на МВР,Представители на правителството,военни от школата за офицери-специалност разузнаване и сигурност и ред други...
Но не това е най важното...
Горчивият опит от цялата история беше с няколко поуки:
1.Българинът няма гражданска позиция по нито един въпрос(с малките си изключения),а и не иска да поеме тази отговорност-факт от група 130 човека скрити зад никовете си,в реалността се показахме едва 24/25 човека
2.Липса на инициативност-ако не му кажат да скача-няма да го направи,око не му кажат "айде на митинг" няма да го направи-нищо,че му се иска-факт,може да седи без азплата и да мрънка,че няма пари,ама докато не му кажат профсъюзите да отиде на митинг, само си мрънка(примери колкото щеш).
3.Докато не му опре ножа до гърлото няма адекватна реакция,а и след това сам се подлага на заколение-факт ;
докато не му отнемат свободата-нищо не прави
даже и да искат да му я отнемат-няма проблем,ще мислим когато стане
а когато му я отнемат-гледа да изкрънка некой друг,не да се бори сам за нея,малко като "след дъжд качулка".
Притиснат от ежедневието си,от проблемите и безпаричието,което му осигурява единствено дискомфорт,от затвореният омагьосан кръг на проблемите си-най малко на българинът му се занимава със свободата му в интернет,когато той я няма в реалността.А жалкото,е че това е национална политика оправдана и скрита зад директивите на ЕС.
Ей за това ентусиастите от 1 линия ще поемат удара-тежката борба с администрацията и всичко свързано с нея...
За да могат да осигурят комфорта на останалите-ДА,ДА ама не!-сама птичка пролет не прави.
Дано бъдещето да ме опровергае!
Публикуване на коментар

Удари една телеграма

Популярни публикации