Loading

петък, 11 септември 2009 г.

Сатурн-Декларация за поверителност на Google: Добър Старт и много нужна

Коментар от Cindy Cohn

Късно вчера-следобяд, 3 септември, 2009, Google най-накрая издаде декларация за поверителност на Google Books,засягаща текущото обслужване,обогатяването с нови книги и свързана с услугите, които се надяват да придобият ако федералният съд даде одобрение през октомври.

Макар че има някои добри неща в политиката - независимо, че ЕФР и нейните коалиционни партньори на ACLU на Северна Калифорния и Самуелсън клиниката в Бъркли Юридическия факултет отдавна са призовавали Google да ги направи - декларацията все още изостава далеч от защитата на личната информация, от читателските нужди, по същество, както и в това-дали тя ще бъде постоянно и лесно изпълнима от читателите. Нашата коалиция от името на авторите и издателите търси защита на личните данни на читателя и ще продължи да подава възражения срещу в Съда - вторник, 8 септември.

Първо и най-важното е, че политиката на неприкосновеност на личния живот не разглежда основните ни права и се отнася за стандартите за разкриване на начина за четене на правителството и частни страни по делото.

Какво всъщност ме помолиха да направя за Google- да настоявам, че Защитата на защитните стандарти ще бъдат изпълнени, преди да се разкрие читателската история на някого. Позицията на Google е , че ще следват няколко държавни закони, които очевидно се прилагат към него вече - закони, които обвързват Google, независимо дали има или няма Гугъл- за тях също се пише в декларацията за сигурност и дискретност. Що се отнася до читателският живот, от компанията Google казват, че тя ще "продължи своята история на борбата за високи стандарти за защита на потребителите", което е само пожелателно изявление, а не е изпълненен ангажимент. Google трябва да каже " върнете се със заповед", когато има наказателно преследване или граждански иск по делото и се иска информация за читателя. Такава политика няма.

От друга страна, политиката за защита процедурно е недостатъчна, за да е ефективна към читатели и автори, които зависят от събирането на иформация за личният им живот. Докато в декларацията за поверителност, е написано,че има изпълнителна сила-обещания , Google е издала уебсайт "бизнес както обикновено" сигурност и дискретност. Но тези политики могат да бъдат променяни по всяко време и могат да бъдат неизпълними от читателите, чийто личен живот е бил нарушен.

Като се има в предвид важността от свободно изразяване на интереси и дългата история на защитата на личния живот на читателя от библиотеки и книжарници, читателите се нуждаят от трайна гаранция за защита от изпълнение от съда. Това е особено силно, тъй като Google за нуждите на съда създава масивен нов набор от услуги, които включват -търсене на книги, търсене, кредитиране, закупуване-даващи правото за достъп и четене, дори и в личния живот на собствения си дом.

На трето място, Google също не успяха да включат и много други елементи в списъка на личния живот ,както ние настоявахме и публикувахме през юли, включително и в политиката им спрямо потребителите:
1.не се изисква Google да изтрие информацията за потребителите в рамките на 30 дни, или във всеки друг разумен кратък период от време.
2.не се гарантира, че читателите винаги ще бъдат в състояние да използват услуги като анонимността на мрежата Tor, анонимни прокси сървъри и доставчици на VPN за достъп до Google Търсене на книги.
3.не предлага на регистрирани потребители, които купуват текстове, равностойност на услугата-"да крие книги под леглото си", за да се защити срещу родители, членове на семейството или други местни потребители, които могат да придобият неоторизирани права върху четеното (ние сме предложили няколко начина, по които Google може да изпълнява функцията по този начин, и Надявам се, че Google в крайна сметка ще го направи)
4.не успее да осигури стабилна, лесна за четене информация и връзка към търсенето в разпоредбите за поверителност на Google Книга ,както и за Google Търсене на самите страници, повече е намекнато в декларацията за поверителност.
5. не се ограничава по никакъв начин използването на водни знаци или адрес за проследяване на потребителите на Google Търсене на книги.
6.Обещание да не се публикува ежегодно онлайн, на видно и лесно за достъп място на интернет страницата си, вида и броя на получените заявления за предоставяне на информация за търсене в Google потребители книги от държавни предприятия или трети страни.

На Google Книги Декларацията за поверителност не е достатъчна, за да защитим личните данни на читателя-тя не съдържа някои разпоредби, които са добри новини за читателите. Така например, не е добра новината, че Google планира да гарантира, че дружествата с кредитна карта, независимо какво четете-ще ви даде възможност да изтриете книги и да скриете вашите покупки от любопитни погледи. Google съобщи, че ще изгради- "способността да се ограничи информацията, достъпна за компаниите за кредитни карти и им дава възможността да изтрият или да се разграничат от заглавията на книгите, закупени от Google профила им." Google също така не планира да се изисква регистрация в един профил в Google за достъп за да се търсят и услуги с предварителен преглед, които ще спомогнат за опазване на личния живот на тези, които търсят книги.

Ние сме доволни, че Google има добри позиции, наред с други, по въпроси,които ние, повдигнахме по време на нашите дискусии с тях през лятото. Но за да се справи с читателите - и автори и издатели, които стоят с тях зад читателската неприкосновеност на личния живот - Google трябва да се направи повече.
П.С.
След като прочетох това ми стана доста интересно.До сега единствено се дискутираше възможността Goole Books да печели от дигитализацията на книги и монополното си положение,а не какви са пропуските в защитното ниво за опазване на личната информация и неприкосмовеност на читателите си.А защо е това разминаване в информацията от медийте и изказването на член на ЕФФ.
Оказва,се че издателите,писателите и борещите се опазване на личната свобода и неприкосновеност на юзерите в интернет не са толкова заинтересувани от евентуалните печалби на Гугъл , а от пропуски в сигурността,неизгодни условия за ползване и т.н.Това,което никъде не се споменава официално в пресата.А защо?
Това ми напомня и кампанията за Авторските права-всички са ощетени финансово-певци,издатели и целият антураж на тази машина.Защо поне един самоиздаващ се автор на песни,музика,книги не ревна за това,че някой печели на негов гръб?Защото няма такъв-посредника е премахнат като единица финанс.
И проблемът не е в монополното положение на Гугъл на електронният пазар на книги и дали ще печели от това,но пресата не е заинтересована да пише за истинските проблеми,както споменах в едно друго мое писание-няма да хапе ръката,която я храни.Така възниква въпросът дали наистина пресата и журналистика наистина са свободни?-за мен НЕ!
Докато е зависима от приходи от реклами не може да има независимост в един или друг аспект.Докато неприкосновеността на личният живот не е гарантиран със строги правила винаги ще има зависимост от СИЛНИТЕ НА ДЕНЯ!
Ей така си мисля аз и си задавам въпросът защо го пиша всичко това?-защото просто точно тези силните на деня не ме хранят и не ми пука дали ще настъпя някой по мазола!
Напишете beauti,martin03staff и чичко Гугле веднага ще ви информира кой съм аз,къде съм в интернет пространството и цялата ми и'нет биография!
Ей за това си говорим-мнооого отдавна Гугъл индексира и кешира информацията за ползвателите му-никове,регистаций,посетени сайтове и т.н.-и всичко това се предлага даже като услуга за отделните юзери.Но какво би станало,ако някой се добере до данните?!
Интересен въпрос нали?
Може да си легнеш никому неизвестен, а като се събудиш-оп на първа старница на встника с пояснение колко много закони си нарушил!!!
За теб дело и в най добрият случай глоба,а пресата си реализира тираж...
Каквото и да си говорим винаги става въпрос за пари и явно те определят свободата!!!
Публикуване на коментар

Популярни публикации