Loading

събота, 26 септември 2009 г.

Право на отговор относно авторските права

Ей така както още не съм се събудил попадам на статия в столичен вестник!
"Поет срещу Партия"
И леко кафето започва да ми става кисело от адреналина качил се в главата ми!
Нека Авторът-Емил Георгиев да смята това като отговор към неговата статия от един юзер,който изпозва свободата на интернет и технологийте за да споделя свободно информация,да бъде информиран и да има свобода на личната коренспондеция!
Г-н Георгиев доколкото разбрах сте коментатор с насоченост към културата напоследък.
Преди да навлизате в сложната материя на Авторските права и тяхната защита защо не я изучихте дотатъчно за да имате ясна обосновка, насоченост и представа за какво става въпрос.В първата си част на статията доколкото разбрах пишете за ГРУБОТО потъпкване на Авторски права от една партия(Демократи за Силна България) участвала и подкрепяща Закона за електронните медии.
Да съгласен съм с Вас-Александър Петров трябва да бъде овъзмезден за своят труд,което от своя страна така и не се получило.Нито на първа,нито на втора инстанция!
Но въпросът е защо в България като член на ЕС се случват подобни неща-тези, които гласуваха Закона за електронни съобщения,тези които направиха показните акций срещу arenabg.com,zamunda.net и гоненията срещу юзерите ползващи свободата да обменят информация,нарушават собствените си закони и наредби.И как същите тези едва ли не са ощетени заради съдебният процес срещу тях заведен от един творец с неоспорими доказателства.Защо първо не се запитахте-защо Александър Петров загуби делото?
Просто защото не може Партия участвала в съставянето на закон да го наруши!Това вече е истински закон в България(неписан)!Не може закон приет само и само да ни махнат от прословутият американски списък за нарушаване на правата за интелектуалната собственост и патентите,ориентиран към потребителите да засяга въпросната партия!
И тук вече не сте прав в абзаца:
"Всъщност истинският проблем на Александър Петров и на всички останали творци у нас не е ДСБ, а много по-голямата партия на хората, които отказват да признаят интелектуалното усилие за труд. Онези, които възпитават и са възпитавани в “превъзходството на работническата класа” и “Учи, мама, за да не работиш”. За тях всяко усилие, в което не са включени сърп и чук - т.е. мускули , няма нищо общо с труда. Както и онези, които много добре знаят, че трябва да си платят, но няма да го направят, просто защото никой не ги принуждава. Такива у нас са не само хилядите собственици на ресторанти и кафенета, които използват музика и продължават да не сключват договори с “Музикаутор”, но доскоро и много от организаторите на изявите на големи наши и чужди звезди. По силата на ЗАПСП всички организатори на концерти са длъжни да изплащат възнаграждения за авторските права за изпълнявания репертоар."
Аз като един от въпросните гореизброени лица мога само да Ви кажа,че в бизнеса има ясна логика на плащане и получаване.
Един пример-слушам радио през интернет,за който си плашам с ясно изброени правила за ползване написани в договара ми.И никъде не се споменава да плащам отделно Авторски права-допълнително.По силата на закона самото радио заплаща права за ползване(излъчване)и авторски права(дали се спазва е друг въпрос) за песните в плей листата си.Логически се оказва, че има двойно плащане по закон.Веднъж радиото,ведъж аз!
Ок нека бъде така.Но да Ви запитам колко от тези пари отиват при твореца?
В България по малко от 10% от постъпленията.Ето извадка от форум:
"Мои произведения се въртят в някои радиа и за тях би трябвало да получавам отчисления, но когато отидох в Мюзик Аутор да си търся правата отговора беше следния:

"Тези радиа не ни предоставят плейлистите си за да правим отчисления така че ние нищо не можем да направим, щото не можем да слушаме радиа по цял ден и да записваме какво се пуска. Съжалявам."

Какво да направя аз в този случай според вас?
Може би трябва да завеждам дело срещу въпросните радиа...или пък да завеждам дело срещу Мюзик Аутор...аре моля ви се
YOU ARE IN BG!

Поне да си правеха труда да съобщават чии са тези произведения. Като не ми дават пари барем да ми направят реклама.

BTW Имам приятел, който има издадени 7 албума и от тях за авторски права получава колосалната сума от 90 лв на година.

Иначе закона за авторските права го знам много добре, ама от това файда нема щото няма кой да кой да следи за изпълнението му."Пълен текст...
Какво повече да коментирам!
Самата Мюзикаутор не спазва собствените си права,камо ли една партия.
Постъпленията от всеки продаден диск-къде са?
Постъпленията от всяка излъчена песен-къде са?
Постъпленията от авторски права-къде са?
Или се оказва,че Мюзикаутор е една куха организация,бездънна яма за финансови постъпления!
Все пак аз съм от поколението на прехода и съм видял от Тоталитаризма и от Капитализма и вмъкването Ви,че така сме "възпитавани в “превъзходството на работническата класа” и “Учи, мама, за да не работиш”"никак не среща моето одобрение.Повечето от хората занимаващи се с бизнес(един,от които съм аз) са израстнали в тази среда,това е факт!Но благодарение на тези хора сте си взели хонорара!Благодарение на същите тези предприемачи сега се пълни бездънната бюджетна хазна,за да може тези,за които важи цитатът да нарушават собствените си изградени правила безнаказано.И ако аз бях един от тези пролетариати сега нямаше да зная що е компютър,що е интернет,технологии,а щях да бъда човекът в правителството дето на монитора казва,че е компютър и да живея в своята архаична корумпираност.
За това не смесвайте нещата,които по своето същество са несъвместими едно с друго.
По повод твърдението на "Мюзик Аутор",че"доскоро и много от организаторите на изявите на големи наши и чужди звезди" не си плащали за авторски права-да го бяхте проверили поне!
Няма момент в световен мащаб,в който да има организиран концерт и да няма платени авторски права и изпълнителски!
Просто родните организатори се договарят директно с компанията продуциращата даден изпълнител(група)и собственик на авторските и изпълнителски права,или нейни представители и сумите отиват директно за тях!
Това,че се прескача "Мюзик Аутор" не Ви ли наведе на въпроса защо е така?
Или като щраусите ще си крием главите в пясъка и крадеца ще вика-дръжте крадеца!
За това не ми навирайте болните теорий на тази компания-тя даже не се държи като посредник между изпълнителите и ползвателите, а като кърлеж със старият борчески манталитет-ако не платиш щи отрежа главата.
По същата схема доста от радията си патят-с плей листа от 100 песни,им се казва от същата компания"Мюзик Аутор"-или пускаш еди коя си песен да се върти,или ти спираме правата на всички песни за излъчване!
Или не занете,че изпълнителите си плащат за да бъдат излъчвани по БГрадио,вместо радиото да им плаща,че излъчва песните им?
Мога доста примери да Ви дам какво представлява "Мюзик Аутор" и колко всъщност е легитимна в подхода си към всичко и всички,които са извън нейната същност.
А по повод концертите на Лили Иванова и авторските и права само мога да кажа:
Моделът на Александър Петров е похвален за един творец-премахнал е посредниците-музикалните компании продуциращи музика често и собственици на права от всякакъв род,които му хвърлят жълти стотинки за положеният труд(ако въобще му ги дадат).Е вярно-загуби делото в България,но си има и международен съд,който да се погрижи за авторските му права и силно се надявам да спечели делото.Никой не е виновен,че Лили Иванова предпочита някой друг да се грижи за концертите и, а той по стара традиция не си се свършил работата докрай.За това не слагайте всички в кюпа,просто защото на "Мюзик Аутор" всички са им неудобни понеже не им се връзват на рекета(особено ние-ползвателите).
И последно не разбрах от статията,за кой радеете?
Дали за ограбените самопродуциращи се изпълнители,или за спадналите приходи на една компания,която се опитва да живее на гърба на творците?
За това не смесвайте (на пръв поглед допълващи се елементи)двата елемента-Твореца като автор(собственик) и представителя на тези същите права.
Единственото общо между тях, е че са ограбени:
-Александър Петров-от една политическа партия ползвала труда му без да си заплати!
-Мюзик Аутор-с комисионните за същият този труд!
Но ако Александър Петров беше член на "Мюзик Аутор" щеше да е ограбен от нея(не случайно си е свалил песните от листата им) и едва ли това би станало достояние на обществеността.
В заключение на последният Ви патетичен въпрос:
-"Ще бъде ли задължен и у нас всеки да признава и уважава интелектуалния труд, или ще продължи да си затваря очите?"
Ще отговоря така както разбирам нещата-по пиратски:
Правото на интелектуална собственост е неоспоримо,както и авторските права и те трябва да бъдат заплатени(най малкото заради трудът положен за да ги има)но в цялата тази каша нямат работа фирми и компании,които по един или друг начин са придобили собственост върху същите тези права,прикриващи се зад идеята да защитават интелектуалният труд на творците!Точно тези компании ограбват самите творци-да не забравяме:
-за текстописците и изпълнителите на песни-под 10% от приходите(за България), в световен мащаб окло 45%
-за писателите-ЦЕЛИ 3% от приходите за ЕС.
А всъщност малцина са тези,които имат баснословни хонорари(и те се дават за бъдещо произведение + % от приходите,но само за икономическо доказани автори)!
Не смятам,че моята жажда да бъда информиран е грабеж(споделянето на файлове през Р2Р технологията ме информира дали си заслужава да си дам парите за даден творец,а парите за правата се заплащат със закупуването на съответният носител).Не смятам,че моята любознателност ограбва.И не смятам,че като слушам радио през интернет ограбвам някого-Авторските права трябва да са платени от самото радио и при кънекване с техният сървър за директен стрийминг винаги има моето IP в тяхната мрежа,и ако трябва да разговарям с някого за заплащане-това са те,а не "Мюзик Аутор"!
Това ,че нещата не са уредени по един справедлив начин не е мой проблем(но по една или друга причина се занимавам с него понеже ще стане в бъдещетето) и не искам истерията на един посредник да става също мой проблем.
Точно за премахването на тази несправедливост се бори "Пиратската Партия", на който до сега не му е станало ясно!
Публикуване на коментар

Популярни публикации