Loading

петък, 18 септември 2009 г.

Просяче-Елена Йончева,просяците и почти всичко останало

Е доживяхме и това да се случи!
Журналист да прави скрит репортаж за просенето.
Но най странното,е че заглавията някакси търсещи сензация малко под сурника съобщават целта на заниманието и крайният резултат- 7.96лв. и 12цента за цели 15 минути!!!
Мисля,че на никой не му пука дали е Елена Йончева,или не,дали е арестувана,или не и дали и е съставен акт за просия-това за българина е второстепенна информация от първа важност,а първостепенната информация е времето и сумата заработена за това време.
"През 2009 година се очаква средната работна заплата у нас да е 600 лева - с 14,2 на сто по-висока от 2008-ма, каза заместник-министърът на труда и социалната политика Лазар Лазаров на семинар"
Е хубаво де като разделим 600лв на 22работни дни се получава скромната сума от 27.30 лева за ден.При 8 часов работен ден средно се получава 3,50 лв. на час-при това бруто.Ако сметнем и осигурителната и данъчна тежест-съвсем няма да са 3 лева на час.
Което ме кара да се замисля по въпроса кой е в сивият бизнес в този сектор?
Просяците дето данък не ги лови,или остатъка от работещите хора в България?
И като гледам май в сивият сектор на просията са всички,които чинно плащат данъци.А защо?
Просто защото няма такава професия просяк,но всички са в тази графа и равносметката е спасявай се сам и както можеш!"Пари нема, действайте"
Напоследък този народен цитат доста често го чувам от устата и на бизнеса,и на заетите,а даже и от самият държавен сектор.
Всичко събрано от данъци,такси и лицензи отравна е потънало в бездънната яма на тъй нареченият"Държавен бюджет".
Но гласоподавателите са доволни-тече Ревизия на всички нива.
И тук стигаме до думата-"кьорфишек",или как се хвърля прах в очите на хората.
С гениален ПиАр естествено.
Един пример-'Разкрита е Корупционна сделка в парламента'
Цялата история намирисва на "то не били компоти за 3000лв.,а компютри".Това,което не се споменава е марката,но от "Хюлет Пакард-България" си ги разпознаха като модел и марка.
И най странното, е че от направената справка по горе се оказва-най евтиният е 639лв.,а май скъпият 3100лв.Обаче с операционна система FREE DOS,тоест без такава.А една такава струва:
- Windows Vista Home Basic: $199
- Windows Vista Home Premium: $239
- Windows Vista Business: $299
- Windows Vista Ultimate: $399
И не случайно е VISTA-HP изрично на сайта си я препоръчва,т.е. не поддържа XP вече,слагаме " Microsoft Office 2007",естествено и всичкият допълнителен софтуер като NERO,FLEX TYPE и т.н.,които също струват пари(понеже правителството не иска да работи с отворен код заради сключени договори с Microsoft,които до момента възлизат на 80 000 000лв.за обучение и софтуер)и накрая като сложиме между 30 и 35 процента комисионна за спечелване на поръчката-е ги де са 3000лева надлежно обосновани.И защо е кьорфишек това-ми никъде тези неща не се обясняват и хората си мислят,че щом може един лаптоп да струва в магазина около 900лева,начи бая яко са крали народните избранници(и пак не се обяснява кой точно е дал поръчката,изпълнил търга,изискванията към участниците в него и т.н.),а всъщност тъй наречените консумативи(необходим софтуер)са половината от цената на доставената техника-същото важи и за принтерите.
Е и ако това не е перфектен следизборен ПиАр?
Както и защо затвориха Прохода-Шипка и пренасочиха трафика?
Докато в миналото управление фирмата поддържаща пътната инфраструктура в региона „Пи ес ай“ е инала силни позиций в Националната агенция пътна инфраструктура и по специално в Министерството по транспорта,сега вече няма-лесно за отгатване-сменени са всички ръководни кадри.А те имат други приближени фирми до себе си,на които също трябва да се отдели от бюджетният пай.И естествено парите за рехабилитация на пътищата и съоръженията се пренасочват към отклоненият трафик.
Та като си говорим за сменени кадри се сещам за въпросните 220 000лева дето ги търсят от тотото(изтече инфо. под сурника в медийте,при мен от финансов одитор в тотото)като липсващи-ми то никъде не се споменава че това са приходи,а не печалба,а сега 18-те печалби с едни и същи числа-ей зор да се смени директорът!А защо?
Отговор може да се намери:"Едно от първите неща, които направи Весела Лечева, след като пое поста председател на Държавната агенция за младежта и спорта бе да отстрани от поста й - шефката на тотото Ирена Кръстева, която е в тесни връзки с Васил Иванов - Лучано. /Двамата са замесени в скандалната приватизация на зала "Универсиада" и хотелски комплекс на "Златни пясъци"./
Дни след като е отстранена от длъжност Ирена Кръстева обявява, че Васил Божков е в основата на смяната на ръководството на Българския спортен тотализатор. Кръстева заявява, че е в ход схема за превземането на държавното тото от Васил Божков-Черепа, известен като един от най-големите оператори на фирми в хазарта."към пълният вариант на статията... и тук не е важно какво е направено,а кой има интереси и кой седи зад рокадите!!!
И ето поредният кьорфишек за обикновенният човечец дето си е регламентирано законово просяче от сивият сектор-той е доволен от Ревизията дето разкрива такива ОГРОМНИ злоупотреби, а способен да даде "за по кафенце" на катаджията.Първо за да спести време от КАТ и второ за да спести пари от Административното наказание(щот кат ти праснат един акт от 150 до 400 лева,не просяче,а умрело просяче ше станеш)...
Но съвсен не си дава сметка как ревизията започва от високото за да свърши на ниското(нали като вали дъжд си сменяш чадъра и чак накрая се сещаш за обувките дето са на 5 години и вече приличат на джапанки).Простичко като 2+2-започва тотален контрол на канали за нерегламентирани постъпления и окрупняването им(пак по същата причина).
А това на какво замирисва?
На старато изпитано ДС.
Нали никой не си мисли,че да охраняваш Тодор Живков е станало ей така по случайност(по старите хора могат доста да разказват).От един пожарникар ей така да станеш лична охрана на държавен глава,пък после и собственик на една от големите охранителни фирми в бранша?!
А структурите от бившия "тоталитаризъм" са перфектни по отношение на организация спямо призводителност.Не случайно преди "Демокрацията нямаше дрога на пазара-не,че не е минаваше през България-просто всичко е беше контролирано"(под сурника от офицер от не безизвестното 6-то,или УБО)така,че тук да не остава и една доза.
Е ако мога да перефразирам едно изказване "окрупняване,окрупняване=присвояване"...
И по тази тема да задам един въпрос?
Ако някой може да ми посочи пример за успешна борба в нашето съврение с такава структура ще му бъда благодарен!!!
Затова(те си знаят кои)вместо "кучетата да си лаят,кервана да си върви" е време да стане "кучетата хапят,кервана слуша и върви"
Не е достатъчно да имаш много безбройни медийни изяви,а качествени.....
Малко като "каквото почукало,такова отговорило".....
Срещу полицейщината-с полицейски методи!!!!
А'й,че мъ фана яд вече и доста мо'а изпиша още-има няма романче да спретна за малките преди сън.Ей така една приказчица за Вълка(сутеньор),Червената невинна шапчица(жрица на любовта)и корупирания Ловец!
Публикуване на коментар

Популярни публикации