Loading

събота, 1 август 2009 г.

Тесла - Българското черноморие,или - Що е то? И има ли почва у нас?


Ей това медийте са голяма работа!

Цял месец чета как нашето черноморие предлага почивки за без пари!

Заглавия от рода на "Почивка за 10 лева на морето","Пакет за двама за без пари","Кръчмите по морето смъкнаха цените до квартално капанче" и т.н. изобилстваха по пресата.Къде платени , къде не платени публикаций се предлагаха на кило на читателя. И последно от тази тъй наречена прес реклама пак пострадаха потребителите.

Оказа се , че все пак не е толкова за без пари.Екстрите(климатик,телевизор) не са включени в цената.Ми как и да са включени?Българинът бизнесмен е като Хамериканския си колега(само дето той има доста да се учи още) за здрасти-5$...От тук нататък скубането е като перушина на пилци-евтино , лесно и на кило.Лекарите също започнаха бизнеса подобаващо-50 евро за добър ден,20 за боц , а недай си боже да се наложи болнично лечение...."Банкова сметка плаче".Интересното , е че в това не се вижда проблем.Нормално е да има промоций , да ама ненормално е да има климатик и телевизор , за които да доплащаш при положение , че не могат да се махнат за да не се ползват , айде после обясни , че не са ползвани.Не можеш да докажеш-вътре си с парите! Ненормално е да не си уведомен за "екстрите" , и че имат отделна цена!

Та ей така да си поговорим за лекарите (понеже имам преки наблюдения )

Каква е схемата?

Въпросният лекар Х наема помещение(дали в хотел , или не няма значение).Плаща безумен наем(обикновено се ръси за целият сезон на куп , пък после избива) , оборудва се в разрез на всякакви хигиенични и медицински изисквания(особено в хотелите).

Пристига клиента Y.Има травма на крака.За първоначален преглед-30 лева.Диагноза-счупена или пукната кост.Следва рентген , да ама от Обзор до Слънчев бряг си е разстояние.Няма проблем има и частна линейка- плаща се на километър-все едно си в такси(нищо,че вместо задно стъкло има найлон , нищо , че няма необходимото оборудване за спешни нужди) , качват го и бегом в мед.център.Айде сега и нови 50 евро за снимката.Диагноза потвърдена-пукната кост.Тръгва се  обратно.Навъртат се нови километри до Обзор.В кабинета се слагат шини , превръзки или там каквото е необходимо и на края цената на клиента Y излиза 1500 лева. за всичко.ОК!Няма проблем-нали е здравно ЗАСТРАХОВАН...Плаща си , получава фактура и доволен изкарва остатъка от почивката.

До тук проблем няма нали (така е и според лекарите-цената за лечението се покрива от ЧАСТНАТА застраховка на дадения турист) ?

Обаче проблемът идва после , когато сумата трябва да се осребри от застрахователя!

2007 година гръмна един доста солен скандал , за който се премълча и от пресата , и от хотелиерския бизнес - точно с такива фактури в Германия , издадени от български курорти(хотели).

Застрахователите масово не признаваха разходите за лечение и профилактика(някои включват в застраховката и масажите като здравна профилактика)  просто защото фактурата не е от името на хотела(или фирмата стопанисваща го) , а от съвсем друга фирма.Оправданието беше  , че пакета за почивка е  предложен от даденият хотел и в него влиза доболнично и болничко лечение предоставено от хотела , а не външно наети лица и фирми(с две думи не признават лекарите наели кабинети-трябва да са назначени).

Отговорът на Българският туризъм беше-да предоставили сме такава услуга.Ползвана е и всичко е описано в съответните документи(обаче кой издава тези документи-това никой не споменава официално и това е  проблемът , защото бая нелегални лекари ще изкочат на яве , а все пак платеният тлъст наем си  е добър , защо да си тровиш нервите с излишни документи и администрация?)

За пресата въобще не коментирам-такива теми са табу!Няма да хапеш ръката дето те издържа , я!

И двете страни са прави!Но винаги има една по ПРАВА.

И това е , че има разминаване в издаването на документите като изисквания за предоставяне на услуга(ако може да се нарече така) според европейската практика и законодателство - Хотелиерите и техните екипи тактично (типично)  мълчат по въпроса , както и за допълнително платените "екстри" като чадъри , басейн , шейзлонг , климатик , телевизор (за сметка на ниската цена и подвеждаща реклама).....

И на въпросът от заглавието:

Има ли почва у нас?-да има , ама не и почва , а само едно безкрайно черно дъно(не случайно е Черно Море) от проблеми и уловки , удавени туристи(в буквалния и преносен смисъл) и неразрешени проблеми!

Що е то?-бетон , лоша инфраструктура , лоша хигиена , лошо обслужване , цени достойни за Монако , унищожена природа и плажове , ограбени и излъгани потребители на услугата(във всички аспекти) и да изброявам ли още?Можете сами да допълните отговорът!

Ето защо въпреки ниските оферти - този , който е стъпил на българското черноморие няма и да си помисли да повтори!

Равносметка?!

Тя е ясна!Очакваме следващите балъци!

Публикуване на коментар

Популярни публикации