Loading

сряда, 29 юли 2009 г.

Ножични размисли за Пиратството в България

Наскоро попаднах един стар пират и от неговия блог разбрах за предаването "Челюсти" по Дарик радио за авторските права...Малко късно се включвам,но все пак да си кажа.

Клиенти са ми собственици на музикални компаний,пиари на изпълнители и чувам доста интересни неща от тях...Какво визирам?

Небезизвестната музикална компания "Жокер Медиа" иска да направи концерт на "Skorpions".До тук добре!Но се сблъсква с друга компания защитаваща правата на изпълнителите в България-"Мюзик Аутор"(авторски права),"Амотера"(изпълнителски права) и какво се получава?

Там се искат едни колкосални суми(почти колкото хонорара на групата),само защото има закон за авторските права и сродните нему- длъжен да го спазваш.Но тази сума е неофициална,официално обявената е толкова малка,че направо се чудиш как се издържа групата и продуцента.Но понеже българинът е доста изобретателен-направо се свързва с продуцент компанията(в случая "Sony music") и договаря директно с тях.Така всички получават заслужено и законно своят дял.

Е трябва ли да се коментира?Като 99%  от собствениците на музикални компаний свалят също от интернет музика и филми.Останах втрещен,когато запитах един от тях къде има музикален магазин за да си купя албума на "Тома"-не можа да ми отговори!

Имам един албум на алтернатив бандата"VonRay"като си мислех,че е единственият(имали цели три-баси)-да да ама не.Прерових интернет и нъц!Няма и няма!Опрях до хора от музикалният бизнес-е вече дискографията в пълен вариант(чудя се те отде ги намериха,като поледно поръчка издирвани албуми пак на една банда"Days Of the New" ми струваха по 90 брит.лири за един)

И това без коментар!

В разговор с един пиар на български изпълнители се оказа че още в демо вариант песните изтичат към радиата.Как става това?

Схемата е доста неясна като вина на определен човек.

Повечето радиа,продуценти и пиари на самофинансиращи се изпълнители са свързани в FTP сървъри.При изпращане на дадена песен(обикновено в няколко формата-според нуждите на сътветният потребител-радио)още преди промотирането в радиата,изтича в интернет-тук не мога да кажа кой и как!Но е факт!

Е тогава за какво да говорим-ето и още нещо,на което попаднах-дискусия на изпълнители и музиканти.

Последният фрапантен случай е с Миро и неговата песен "Губя контрол".

Тъй като е самостоятелен изпълнител и сам си е продуцент му се обаждат от рекламна компания собственост на бизнесмена-Христо Ковачки дали е съгласен песента да се използва в рекламен клип на "GLOBUL".

При отговор "Не съм в София,и когато се върна ще се свържа с вас допълнително" на следващия ден клипа се върти вече по телевизийте и вместо хонорар-една студена подсъдна вода...

И това без коментар!

Ето кой ограбва изпълнителите.Не обикновеният интернет потребител(назован пират).

За това продуцентите се ослушват и само мрънкат,че интернет споделянето на файлове ограбва.Но ако не са разбрали-Светът се променя независимо дали им се иска,или не-и те ще трябва да се нагаждат към него,а не той към тях(ето и статията-превод на e-vestnik.bg от списание �Ролинг Стоун").

Няма да забравя едно интервю на Джин Саймънс вокал на групата"KISS" за  вестник "Стандарт" дадено по повод техен концерт в България(цитирам по памет)

"След токова години на сцената разбрахме,че най доброто за нашите фенове е да бъдем близо до тях-на сцената.Бъдещето на музиката е в изпълненията на живо,концертите и турнетата...."

След като тези динозаври на рока са го проумели,защо музикалните компаний не са?

Простичко!Не искат защото това не е техният модел-парите са малко!

През 80 години на миналия век започна да се налага потребителският модел.

С подходяща реклама започнаха да налагат тенденций на пазара,а не пазара да определя тенденцийте.Това започна да калкулира огромни печалби и наложи изпълнителите еднодневки-с по една песен или албум.А както знаем от авторски права се печели(Май трябва да си плащам и за това,че пиша имената на дадени групи,А?)

И за една такава огромна индустрия е по изгодно да иска да промени,отколкото да се промени.Вторият вариант е неизгоден-доста от кърлежите наистина ограбващи испълнителите и музикантите ще трябва да паднат зад  борда.

Като в това включвам и кривите им сметки с интернет.Когато беше създаден едва ли някой е предполагал какво ще се случи,получи,превърне...(особено Те)

Интернет даде свободата на хората(в пряк и преносен смисъл)да бъдат такива каквито са в същност.

Не обикновеният потребител ограбва-едва 15% за изпълнителите,останалото за  компанията собственик на авторските права....тогава кой ограбва?

Аз или те?

Признавам-Свалям от интернет заглавия и групи,за които даже не са и чували(и едва ли някога ще ги има на пазара в България) въпросните паразитиращи защитници на авторски права...Компилирам си ги в цели дискографий,слушам ги-даже с удоволствие на пук на тях.Но когато една от тези групи дойде в българия-да ще дам пари за да отида на техен концерт(бая ще ми е гадно ако няма да имам възможност както стана с "KISS",още ни моа го преживя)...

Ето за този модел говореше Джим Саймънс.При него ще останат само стойностни изпълители,но ще са значително по малко от до сега промотираните.И всеки ще заработва толкова колкото заслужава,а това решава публиката.

Една гатанка?

Кой ще събере по голяма публика?

Skorpions,Kiss,Deep Purple(изпълнители и групи от 80-те години),или Bionce,Britney Spears,Kristina Agilera(изпълнители от  началото на този век)

Когато си отговорите ми се обадете,че и анкетка ще пусна!

Сега се замислих докато слушам концерт на "DEF LEPPARD" някъде в германия-2009"Adrenalize"(Remastered Deluxe Edition).Има толкова уникални изпълнения,че ако някой юзър не беше го качил(споделил) в нета,никога нямаше да разбера как са се променили като стил,изпълнение и колко качествена музика може да има(отнася се за всички изпълнители на всякакъв стил).

Да това е вкючено в албума,а многото концерти изтекли в нета,които не се издават официално?

Питайте Графа защо акустик лайфа в НДК го няма ни на DVD,ни на CD-аз  отговор не получих-на вас може и да каже-а искам да си го купя(А беше най доброто,което съм чувал от него)....и после ми ревът,че ги ограбват.Аз също съм ограбен(както и дуги фенове/ки)-НЯМАМ ГО(да си ми платят за това).....

А това,че някой си е направил труда да купи,да рипне,да направи торент,за да може да е достъпно за останалите-той к'во да каже?Кой ще му заплати направените разходи(ток,загубено време,цената за носителя,интернета,амортизацията на PC-то)?Па да седне и той да ревне!А?

Този тъй наречен ПИРАТ-го прави по собствено желание и затова от морално право не  се жалва,както и да си музикант,изпълнител- и това е ПО СОБСТВЕНО ЖЕЛАНИЕ-но явно моралът и ценностите се разминават тука между двамата.

Като не искаш да те ОГРАБВАТ-не бъди такъв.Бачкай си за едната заплатка-ама и тогава ще ревеш-ограбват ми труда.....

Да системата е такава-Всеки някого ограбва,той на свой ред друг и така си се въртим в един порчен кръг..И докато това не се промени ние ще бъдем Интернет ПИРАТИ,а вие ОГРАБЕНИ изпълнители,на които ние ще правим реклама с торентите,за да можете Вие да пълните зали с публика,и когато трябва да си получите хонорара-не се обръщаите към нас(ще ви поискаме пари за рекламата с включени разходи и ДДС),а към продуцентите си и обвинявайте тях за ниските си приходи.

Защо от ПОП ФОЛКА (не,че съм им фен,напротив-сравнение по повод дискусията по Дарик радио)никой не се оплаква,че интернет го ограбва?

Защото Всяка вечер са на живо по заведенията,защото всяка година правят изтощителни турнета,издават песни,клипове- и така се котират(един добър модел на "Пайнер Мюзик)

Да Ви попитам всички Български изпълнители от ПОП музиката-на колко време издавате албум,сингъл?

Не може 4 години да подготвяш песен,или албум и после"Ама що не се котирам в класацийте,що няма продажби,що не ми върви и т.н.".

"Ми щот забравих,че те има като такъв!"

Не може публиката да те чака в "Бек Стейдж" 2 часа(след обявения за начален) и ти да излезеш с оправдането"Съжалявам за закъснението,но днес имам рожден ден"-визирам Ваня Щерева ве.......

Не може да кажеш"Днес няма да свирим,щот е празно"(пак същото заведение-група "Пиф"), а има хора дошли заради теб.....

Показателно нали?

Когато си поел ангажимент-изпълни го,никой не го интересува оправданието ти!Запомня се само неизпълнението на поетия ангажимент.Да наистина публиката е жестока(примери колкото искаш и в световен мащаб).

Недейте да обвинявате юзерите,за които това е начинът да ви се кефят,да ви слушат и да имат достъп до вашата музика,бягайки от вашата безотговорност,несериозност,мързел и мегаломания-слезте на земята....

Ей за т'ва трудно ще си продавате албумите.На 4/5 години по един(баси-остарях),нямало публика-ми толкова си можете....

Ей за т'ва ще си остана фен на ПИРАТСТВОТО, а пък Вие като направите нещо стойностно ша ви дода на крака да си ви гледкам на сцената....

Ай,че съ идосах.....

Публикуване на коментар

Популярни публикации